BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Regerende socialisten behalen grote mengalahkan bij Portugis verkiezingen |  Buytenland

Regerende socialisten behalen grote mengalahkan bij Portugis verkiezingen | Buytenland

De Socialistische Partij (PS) van premier António Costa heeft een grote overwinning behaald bij de parlementsverkiezingen van Portugal. Bertemu nagenoeg alle stemmen geteld, komen de socialisten uit op 42 procent van de stemmen. Hun grootste rivaal, de conservatieve Sociaal-Democratische Partij (PSD) van Rui Rio, blijft steken op 28 persen.
Volgens het Franse persbureau AFP heeft zijn partij met deze uitslag zelfs een absolute meerderheid van de zetels in het parlement behaald. Total heeft de PS nu 117 van de 230 zetels. Het zou betekenen dat de 60-jarige Costa geen steun van kleinere linkse partijen nodig zal hebben bij het besturen van het land.

In zijn overwinningstoespraak zei hij echter: ,,Een absolute meerderheid betekent geen absolute macht. Het betekent ook niet dat we alleen gaan regeren. Het is een extra grote verantwoordelijkheid en het betekent dat we zullen regeren met en voor alle Portugezen.”

Costa adalah al sinds 2015 perdana van Portugal. Hij gaf leiding aan twee minderheidsregeringen, die konden rekenen op de steun van kleinere linkse partijen di parlement. Bij de vorige verkiezingen, di het najaar van 2019, boekten de socialisten een zege memenuhi 36,3 persen van de stemmen. De PSD behaalde toen 27,8 persen.