BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Satodara-bazen horen zware, veeleisende zinnen

Justitie wil dat vier van de aanvoerders van de Satodara Motorcycle Club voor jaren de gevangenis in gaan. Drie verdachten komen uit Tilburg en omstreken. De operatie zit er al een tijdje aan te komen.

De chauffeurs van de Satodara Motorcycle Club worden verdacht van het besturen van een criminele organisatie en het bezit van wapens. Het doel van de motorclub was volgens het OM bedreiging, afpersing, mishandeling, wapenbezit, drugshandel en witwassen.

  • President Angelo M., 44, van Tilburg hoorde eisen tot zeven jaar gevangenisstraf.
  • De verdachte, Ridwan I (44), uit Gwerel, luisterde zes jaar naar de eisen. Het Openbaar Ministerie beschouwt hem als de financiële man van de club.
  • Er werd zeven jaar geëist tegen Paul M. (52) van Maastricht, tegen Michel B. (56) Van zijn lied.
  • De zaak tegen Zantera M.

De Tilburgse gebroeders Satodara waren vaak aan het hof. Ze zitten sinds ongeveer 2010 in het vizier van de politie. Bij invallen op Tilburg is een raketwerper gevonden. De broers werden in 2016 veroordeeld voor het witwassen van geld en het bezit van vuurwapens. Daarna zat Angelo M. 25 maanden vast en zijn broer een jaar.

In mei 2016 opende de politie een onderzoek naar Satodara als criminele organisatie. In maart 2017 volgde een cluboverval op de Zevenheuvelenweg. Vervolgens nam de politie verschillende documenten en misdaadgeld in beslag. In de herfst van dat jaar werden de twee broers opnieuw gearresteerd, dit keer wegens lidmaatschap van een criminele organisatie: deze zaak.

Afpersing als verdienmodel
Leden die de club moesten verlaten na een dispuut werden in elkaar geslagen. Ze moesten een boete van 5.000 euro betalen en hun motor inleveren. Het OM ziet dit als afpersing met geweld en een verdienmodel voor de motorclub. Hiermee verdiende de top maar liefst 124.000 euro.

READ  Pahlawan anumerta? "Ayahku tidak ingin dibunuh."

Het door het OM aangevoerde bewijsmateriaal komt onder meer uit PGP-telefoonberichten en getuigenverklaringen. Sommigen spraken anoniem met de politie, uit angst voor represailles van de club.

Alle leden van de Raad van Bestuur ontkennen dat de Motorclub zich als organisatie bezighoudt met strafzaken. Ze omschrijven Stodara als een club die zich vooral bezighoudt met motorrijden, feesten en bier drinken.

Dit proces heeft jarenlang geduurd, onder meer door rechtshulpverzoeken uit het buitenland, waaronder Indonesië. Aanvankelijk wilden de advocaten 340 getuigen oproepen, maar de rechtbank beperkte dat tot 60. De verhoren hebben uiteindelijk 2,5 jaar geduurd.

De procedure ligt bij de rechtbank in Zvol omdat het een zaak is van het Landelijk Parket. Deze kiest de gerechten waar op dat moment ruimte is.

Elf dagen voor het proces
De rechtbank heeft voor deze zaak elf dagen uitgetrokken. De advocaten komen vanaf 1 november aan het woord. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.

Satodara Motorcycle Club is opgericht in 1990. MC heeft sinds 2008 een explosieve groei doorgemaakt. Ook zijn er overzeese vestigingen opgericht, zoals Maleisië en Australië. Al snel ging de geloofwaardigheid van de club verloren door leden die werden gearresteerd en veroordeeld voor allerlei soorten misdaden. Nadat steeds meer gemeenten actie ondernamen tegen clubs en clubjassen die op straat verboden waren, kwam er eindelijk een verbod. In 2018 ontbond de rechter de motorclub.