BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

‘Techaandelen vormen een zeepbel, net al in het jaar 2000’

Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


De huidige ontwikkelingen rond technologieaandelen zullen volgens analist Dan Suzuki van de Amerikaanse beleggingsadviseur RBAdvisors waarschijnlijk niet lang stand houden. Hij stelt dat de situatie van nu lijkt op de internetzeepbel van eind jaren negentig en dat pakweg de helft van de markt geraakt kan worden, als de bubbel knapt.

Dalam wawancara een bertemu CNBC sprak Suzuki deze week atas van beleggen de risico di techaandelen. Hij zei dat “het nooit te vroeg is om te verkopen.”

Volgens de analist kan een massale verkoop van technologieaandelen een flinke dreun betekenen voor de hele aandelenmarkt, omdat tech tegenwoordig veel zwaarder weegt in beursindices dan tien jaar geleden. “Er is een enorm neerwaarts risico”. Ik heb het over een bubbel die zo’n 50 procent van de markt kan bereiken.”

Hij ziet de beperktere beschikbaarheid van goedkoop geld op te beleggen, druk op de bedrijfswinsten en (te) hoge waarderingen van aandelen als de grootste marktrisico’s voor 2022.

Techandelen onder druk

De Nasdaq 100-indeks, waarin veel technologiefondsen zijn opgenomen, bereikte eind november een recordniveau en adalah sindsdien bijna 10 persen di waarde gezakt. “De enige manier om je te beschermen tegen het knappen van een bubbel is eruit stappen”, vertelde Suzuki tegen CNBC. “We hebben deze film eerder gezien. Dit soort ontwikkelingen voltrekt zich overigens niet langs rechte lijnen. Ik zou niet verbaasd zijn als de koersen eerst weer iets opkrabbelen.”

Eind jaren negentiger staken beleggers massaal geld in welk bedrijf dan ook dat zich bezighield met internet, waardoor koersen van techbedrijven als Amazon meledak. Maar die rally kwam start 2000 tot een eind, toen de Federal Reserve de rente begon te verhogen in de strijd tegen inflatie. Veel internetaandelen die vlak daarvoor nog tegen recordhoogtes werden verhandeld, werden massaal verkocht. De Nasdaq verloor in slechts twee maanden tijd meer dan 30 procent van zijn waarde.

READ  Laporan kuliah This Is Film pertama

Analis Suzuki bracht op CNBC di herinnering dat aandelen Amazon mulai deze eeuw op een gigeven moment maar liefst 96 procent minder waard werden, net als veel andere internetbedrijven destijds. “Itu bagus sekali, dia de regel.”

Hij zegt dat de ontwikkeling van rentetarieven van groot belang is de komende tijd. Sommige techaandelen worden gezien als ekstra rentegevoelig, omdat bedrijven die fors investeren groeiprojecten die pas nanti menang opleveren, baat hebben bij goedkope financiering.

LEES OOK: Hier moet je als belegger op letten pada tahun 2022: geen reden voor hoogtevrees na beursrecords, startpunt voor aandelen blijft prima