BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Duizenden artefacten kunnen uit Nederlandse musea verdwijnen: “Gestolen kunst moet terug” | Het beleid

Dit zijn slechts drie voorbeelden van koloniale kunst uit Nederlandse musea die vorig jaar door een commissie onder leiding van advocaat en mensenrechtenactivist Lillian Gonsalves-Ho Kang Yue werden onderzocht. Het advies is vandaag uitgebracht aan minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). Gonsalves maakt de uitleg duidelijk: “Als het niet van jou is, moet je het terugsturen.” Volgens haar is dit een “erkenning van onrecht”. ‘Dit ding is tegen de wil in genomen.’

Dit betekent niet noodzakelijk dat het niet meer kan worden weergegeven. “Het staat Nederland vrij om te zeggen: dit willen we kunnen laten zien.” Er kunnen bijvoorbeeld leningsovereenkomsten worden gemaakt. “Soms willen landen een goede samenwerking met musea. In beide landen zie je dat niet alleen het standpunt van Nederland wordt gepresenteerd, maar ook het ‘andere’ standpunt.”

Een onafhankelijke adviescommissie dient de minister te adviseren over geroofde kunstwerken. Zelfs als het origineel onduidelijk is – soms niet nep na 400 jaar – moet de commissie restitutieverzoeken in overweging nemen. Gonsalves gelooft dat de adviescommissie een inspiratie zou kunnen zijn voor andere voormalige koloniale grootmachten in Europa die met de kwestie worstelen.

Gonçalves inventariseerde de grote behoefte onder voormalige koloniën om geroofde kunst terug te krijgen. Maar als er duidelijke regels zijn, is het voor landen het minimum om een ​​restitutieverzoek in te dienen. Dan zijn ze niet meer op de hoogte van deze procedure. “

READ  Late Tijjani Reijnders adalah favorit Lamborghini dari A sampai Z