BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

De Molukken lieten “vlaggen en spandoeken spreken” tijdens een stil protest in Middleburg

Revoke data = “>

Het betreft de tweede president van de Republic of the South Kings (RMS), Chris Somukel. Hij werd op 12 april 1966 door het Indonesische leger geëxecuteerd. De Molukse regering in ballingschap verklaarde de dood van Chris Somukel tot nationale feestdag. Zijn begraafplaats is nog onbekend.

‘Genoeg gepraat’

Molocaanse activisten zwegen een uur. De aankondiging van hun protest luidde: “Stop met praten, laten we zwijgen en laat de stilte spreken door onze aanwezigheid, onze vlaggen en onze slogans op de spandoeken.” De organisaties achter de demonstratie hebben de deelnemers bij voorbaat aangespoord om zich aan alle maatregelen van het RIVM Corona te houden.

Naast het graf van hun president vestigen de activisten ook de aandacht op het onrecht dat de Molukken in Nederland hebben geleden, dat volgens activisten voortduurt. Ze kwamen zeventig jaar geleden naar Nederland en werden onder erbarmelijke omstandigheden naar campings vervoerd. Het merendeel had in Indonesië voor Nederland gevochten, maar zodra ze voet op Nederlandse bodem zetten, werden ze uit het leger ontslagen.

Regina Barinosa van Protest Silence kijkt terug op een geweldige bijeenkomst. “Deze dag is erg belangrijk. Het is een nationale dag en hij leeft nog steeds.” Meer dan zestig mensen protesteerden in stilte op de Middelburgse Markt. Het begon en eindigde met het geschreeuw van de Molukse oorlog dat alle aanwezigen schreeuwden. “Kippenvel”, zegt Barinosa, zoals ze dat moment beschrijft. “Het laat ook zien dat de RMS nog steeds leeft en dat de vlam altijd blijft branden.”

Aantrekkelijk voor de staat

De gemeenten Veere en Vlissingen steunen een oproep aan de regering om het lijden van de Molukkers te erkennen en hun excuses aan te bieden. De gemeente Middelburg, de gemeente met de grootste Molukse gemeente van Zeeland, steunt deze oproep nog niet.

READ  Pemain hoki mengalahkan Afrika Selatan lagi dengan jumlah besar | olahraga lainnya

Naast Veere en Vlissingen wordt deze oproep ook gesteund door elf andere gemeenten met de grotere Molukse gemeenschap. Morgen beslist de gemeente of Middelburg hier ook mee instemt.

Lees ook: