BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Duizenden mensen vluchten na een vulkaanuitbarsting in het oosten van Indonesië Buitenland

In het oosten van Indonesië zijn duizenden mensen ontheemd geraakt na een vulkaanuitbarsting op zondag. Als gevolg van de uitbarsting werd op 4000 meter hoogte as de lucht in geblazen.
Net voordat de vulkaan uitbarstte, werden bijna 2800 mensen uit ten minste 28 dorpen geëvacueerd uit de uitlopers van de berg Ili Lyotuluk, die zich op het eiland Limbata in de provincie Oost-Nusa Tenggara bevindt. Volgens Raditia Gati, een woordvoerder van het noodbureau van de rampenbestrijdingsdienst, waren er geen meldingen van doden of gewonden.

Volgens het Ministerie van Verkeer is er een waarschuwing afgegeven voor al het vliegverkeer. Een lokale luchthaven is gesloten omdat teveel asdeeltjes het zicht naar de lucht belemmeren.

De 5.423 meter hoge berg Eliotuluk barst sinds oktober 2017 regelmatig uit. Het Centrum voor Vulkanologie en Geologische Risico Beperking verhoogde het alarmniveau op zondag naar het op een na hoogste niveau nadat het een toename van de activiteit had opgemerkt.

Ili Lewotolok is een van de meer dan 120 actieve vulkanen in Indonesië. Na de uitbarsting adviseerde de alarmcentrale dorpelingen en klimmers om minimaal 4 kilometer van de krater te blijven en zich bewust te zijn van het gevaar van lava.

epa08850720 Een bulletinfoto van de Indonesian National Disaster Management Board (BNPB) laat zien dat de berg Eli Lewotolok hete vulkanische as in de lucht spuugt tijdens een uitbarsting van een vulkaan in Lembata, Oost-Nusa Tenggara, Indonesië, 29 november 2020. Uitzenden van aswolken van de berg Eli is gemeld als een verhoging naar Lewotolok tot 4.000 meter, en ongeveer 900 mensen werden geëvacueerd. EPA / BNPB HANDOUT Handleiding Alleen redactioneel gebruik / Geen verkoop © Bureau voor milieubescherming