BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Omroep Flevoland – Nieuws – Herdenking van Nederlands-Indië

Op 15 augustus was het precies 75 jaar geleden dat de Japanners zich overgaven en daarmee een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Op die dag vindt een viering van Indië plaats. Mensen denken niet alleen aan het einde van de oorlog, maar ook aan het leed dat daaruit voortvloeit. Van 1945 tot 1949 vielen veel slachtoffers in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Deze periode was zwaar voor de Nederlandse Indianen. Dat geldt ook voor Rob van der Puil uit Lelystad.

Twee dagen na de capitulatie van Japan riep ingenieur Soekarno op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit. De Indonesische bevolking wilde zowel de Nederlanders als de Japanners kwijtraken. Er brak een gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd uit. In de zogenaamde Persiap-periode stuurde Nederland soldaten naar Nederlands-Indië. Kapitein Westerling was de commandant van de Special Forces die werkten in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

Rob van der Boyle woonde als kind in Jakarta. Zijn vader werkte voor een Indonesisch bedrijf. Hierdoor kon het gezin relatief veilig in Jakarta blijven wonen. Ander Nederlands-Indië vluchtte naar Nederland toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd.

Nederlands-Indië werd in 1949 de Republiek Indonesië

Het land verlaten
Het huis van de familie Van der Boyle was belangrijk voor Nederlandse soldaten in Indië. “Het was mogelijk om op militair niveau een bijeenkomst te houden”, zegt Van der Boyle. Kapitein Westerling was ook aanwezig. Westerling was een zeer controversiële, gewelddadige figuur en meerdere keren beschuldigd van oorlogsmisdaden. Het Indonesische leger, het Indonesische leger, ontdekte de bijeenkomst rond december 1951 bij de familie Van der Boyle. “Dus kregen we het bevel het land binnen drie maanden te verlaten.”

READ  "Tijdens deze training heb ik het niet koud"

In 2012 verscheen een onbekend interview met kapitein Westerling. Daarin sprak hij openhartig over de standrechtelijke executies door Nederlandse soldaten in Nederlands-Indië.

De vader van Rob van der Boyle zette alle opties op een rij. Hij kwam met drie mogelijkheden:
Zijn vrouw en kinderen gingen naar Nederland en hij bleef werken in Jakarta. Dit mocht omdat hij voor een Indonesisch bedrijf werkte.
Alle gezinsleden zijn naar Nederland vertrokken.
De hele familie ging naar een andere Nederlandse kolonie in Azië.

De laatste optie is gekozen. Een neef van Rob van der Boyle had een houtzagerij in Nederlands Nieuw-Guinea. Dit deel van Zuidoost-Azië bleef onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland lag ten oosten van Indonesië en was opgedeeld in Nederlandse en Australische secties. De familie wilde daar het geluk vinden en besloot een boottocht te maken.

‘Daar waren de bavianen. Ze droegen allerlei condities, met fallische mouwen.’ Rob van der Bell uit Lelystad heeft een duidelijke foto voor de foto. Als jonge jongen zeilde hij met zijn ouders naar een kleine haven in Nederlands Nieuw-Guinea. “We kwamen daar in de prehistorie, zoals het was. Ze kenden het asfalt niet en er was geen elektriciteit.” Het primitieve leven maakte grote indruk op de jonge Rob van der Boyle. Zijn vader begon te werken in een houtfabriek. Kort daarna startte hij zijn eigen bedrijf. Geïmporteerde Philips-machines en verschillende soorten bier naar de kolonie. Het nieuwe leven kreeg gaandeweg vorm en werd een succes.

Het succesverhaal duurde minder dan tien jaar. Indonesië wilde ook het land Nederlands Nieuw-Guinea bezitten. De Indonesiërs waren van mening dat dit laatste deel van de oude kolonie ook bij Indonesië moest horen. Dus het land ging naar de Verenigde Naties om het te laten gebeuren, en Indonesië had gelijk. In 1962 droeg de Nederlandse regering de controle over aan de Verenigde Naties, die het later teruggaf aan Indonesië.

READ  Nick Kuipers di Indonesia yang terobsesi dengan sepak bola: 'dalam tangki untuk musuh bebuyutan'

Tweede vlucht uit Indonesië
De familie Van der Boyle moest noodgedwongen hun nieuwe huis achterlaten. “Als je dan na tien jaar het land moet verlaten omdat het weer in handen is van Indonesië. Terwijl je een bedrijf bouwt, een huis bouwt, auto’s koopt. Dan moet je je voorstellen dat dankzij de mentaliteit van deze mensen, ze zijn pijn in stilte. ” Ze vluchtten opnieuw, dit keer naar Nederland. Daar moest weer een nieuw leven worden opgebouwd.

De vader van Rob van der Boyle was een succesvolle ondernemer in Jakarta en Nederlands Nieuw-Guinea. In Nederland waren zijn vaardigheden niets waard. Van een succesvolle manager en ondernemer werd hij een eenvoudige parkeergaragemedewerker. Rob van der Puil doet dit tot op de dag van vandaag. Met zijn ervaringen, papieren, certificaten enz. Kan hij autoradio’s installeren en verwijderen, “met de genade van God”.

Op zaterdag 15 augustus zendt Omroep Flevoland het monument van de Indo-eilanden live uit in de Almira. Deze uitzending begint om 15:45 uur vanaf Forest of the Unconquerable.

WhatsApp ons!
Heeft u een advies of opmerking? Stuur een bericht naar de redactie van Omroep Flevoland 06-52 52 4891 Of stuur een e-mail: [email protected]!