BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

‘Gevolgen Corona zullen sport nog jaren beïnvloeden’

EDE (ANP) De gevolgen van het Coronavirus in sommige sporten zullen jaren duren. Dat zegt Hugo van der Bolle, onderzoeker bij Instituut Mollier en lid van de Commissie Regulering en Financiering Sport bij de Nederlandse Sportraad.

“Bij sporten als zwemmen en gymnastiek, waar het heel belangrijk is om op jonge leeftijd vele uren te trainen, komt de impact van het Coronavirus later in de hogere sport naar voren. Van der Boll, die onderzoek deed naar de impact hiervan op De Nederlandse sport sinds het uitbreken van de Corona-crisis zegt dat het verloren is. Een jaar als dit zou kunnen betekenen dat we over een paar jaar minder stroming zien richting premiumsport.

Beslissende stap “Verloren generatie” is misschien een groot woord. Maar er zijn zeker kinderen die in 2020 en 2021 de beslissende stap in hun sport zouden moeten zetten, maar dat is ze niet gelukt. Ze hebben het een jaar lang doorstaan ​​in hun motorische ontwikkeling en dit heeft effect op het niveau dat u kunt bereiken.

Zaterdag, een jaar geleden, ontving toenmalig minister Bruno Bruins van VWS live een briefje waarin stond dat het Coronavirus voor het eerst in Nederland was vastgesteld. Na een paar weken stopten zowel sport als recreatieve sporten helemaal.

Bewegingsgedrag “Het virus heeft een enorme impact op ons atletisch gedrag en bewegen”, zegt Van der Bolle, die er al twee keer over berichtte met collega’s van het Muller Instituut. “In wezen zien we dat de kloof dieper wordt. Nederlanders die voor de crisis een beetje bewogen, bewegen nu minder. De groep die relatief veel bewoog, heeft andere manieren gevonden om hier vorm aan te geven.”

READ  Pembaruan Internasional | Struijk menang bersama Jung Indonesia, Nyikima tidak bermain di laga latihan khusus

Zwemlessen Van der Boyle zegt dat ook jonge kinderen er last van hebben. Bijvoorbeeld door het afgelasten van hun zwemlessen. Kinderen tussen de 6 en 9 jaar komen te laat met zwemlessen. Het zal moeilijk zijn om de achterstand in te halen. Wachtrijen in zwembaden worden groter. Wie normaal gesproken een A, B en C behaalde, hoeft nu waarschijnlijk alleen nog een A-diploma te halen. “

In het tweede rapport dat het Mollier Instituut eind november publiceerde, werd de financiële schade voor de sportsector als gevolg van de Corona-crisis geschat op ongeveer een miljard euro. Het derde rapport verschijnt deze zomer. Van der Boll en zijn collega’s hopen daarom conclusies te kunnen trekken over de ledenaantallen.

lidmaatschap Sportverenigingen hebben een derde van hun leden zien verdwijnen, maar het verval van sportverenigingen is momenteel niet zo erg. De vrees bestaat dat veel leden zich aan het einde van dit seizoen zullen afmelden. “Bij veel clubs zie je dat de leden hun lidmaatschap nog steeds toestaan ​​om door te gaan of lid te worden. Maar aan het einde van het seizoen zal er aarzeling komen over vernieuwing. Daarom zullen de verwachtingen voor het nieuwe seizoen zo cruciaal zijn.”