BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

“Hoeveel teams trekken zich terug en hoeveel wedstrijden worden afgelast?”

De nieuwe maatregelen die het vertrekkende kabinet heeft aangekondigd, hebben grote gevolgen voor sportbonden.

Vanaf 6 november moeten alle toeschouwers in professionele en amateurcompetities een Corona-kaart tonen. Maar het gaat verder, want sporters van 18 jaar en ouder die aan georganiseerde sport doen, moeten dit in elke training en wedstrijd aantonen. Ook voor toegang tot de sportkantine is een Corona-ticket nodig.

‘Stimuleren niet uitdagen’
NOC*NSF is van mening dat de acties de hele sportsector raken. “Actieve sport vormt geen of zeer weinig risico op verspreiding van het virus en moet worden aangemoedigd in plaats van belemmerd. Sport is tenslotte een deel van de oplossing voor deze gezondheidscrisis, daarom stuiten de nieuwe ministeriële maatregelen op zoveel onbegrip in sport, zegt directeur-generaal Mark van den Toel op de website van NOC*NSF “We hopen dat de sportdeelnamecijfers die net weer op een redelijk niveau zijn gekomen hierdoor niet weer fors zullen dalen, maar we kunnen wel stellen dat we vrezen het ergste, vooral voor de clubsport en dus de gezondheid.” De samenleving hebben we ook ernstige twijfels over de haalbaarheid en haalbaarheid van de procedure.”

KNVB reactie
Samen met NOC*NSF roept de KNVB de Tweede Kamer op om sporten in de amateurbonden mogelijk te maken voor iedereen zonder Corona Card. “Dit heeft verstrekkende gevolgen voor teamsportcompetities. De huidige vaccinatiegraad is 87%. Dus niet elke speler zal voor een gemiddeld team spelen. Dit aantal zal per team verschillen, maar het zal binnenkort een rode draad worden door de tientallen van duizenden teams die deelnemen aan de competities. Hoeveel Welke teams moeten zich hierdoor terugtrekken? Hoeveel wedstrijden worden afgelast, inclusief spelers die zijn ingeënt omdat hun tegenstanders zich terugtrekken? In hoeverre zal het aantal sporten dat door meer dan 600.000 amateurvoetballers van 18 jaar en ouder, met gevolgen Dit heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid Nogmaals, Den Haag erkent de kracht van sport niet en daarmee de positieve impact op de gezondheid en de gezondheidszorg Dit is teleurstellend, vooral tijdens een epidemie. Voetbal is ook veilig. Het aantal momenten van langer contact is erg klein en voor voetbal is het buiten. Er zijn dus geen corona-branden bekend die op het voetbalveld zijn ontstaan”, schrijft de voetbalbond op haar website. De FA is ook van mening dat de plannen praktisch onpraktisch zijn. Vrijwilligers zijn waardevol, maar ook zeldzaam. Waar haal je vrijwilligers vandaan die zeven dagen per week QR-codes controleren voor alle atleten en bezoekers van een accommodatie? In andere sectoren werkende professionals die bezoekers (alleen) bij de ingang kunnen controleren, hebben we vrijwilligers die hetzelfde moeten doen voor een zeer open sportcomplex met vaak meerdere ingangen. Het amateurvoetbal is met alle Corona-maatregelen meebewogen, maar dit is net een brug te ver om af te dwingen. De deadline voor inwerkingtreding van de maatregel, eind volgende week, is helemaal niet mogelijk. Krijgen verenigingen die deze stap niet (tijdig) kunnen zetten een boete? Dit alles leidt tot grote verstoringen en legt een zware last op federaties, vrijwilligers en voetballers.”

READ  Setidaknya 62 tewas dan ratusan terluka setelah gempa Jawa | di luar