BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

MIDDELBARE STROOM. | Westfries Museum heropent in VR, oudste Batavia-kaart (1627) komt tot leven

HOORN – Reis terug in de tijd in de VR-kamer van het Westfries Museum in Hoorn en beleef Batavia in 1627. Virtual Reality brengt de 400 jaar oude kaart van Batavia tot leven: geweldig voor jong en oud. Tickets zijn te boeken voor € 2,50 per persoon in het museum zelf als overschot op het museumticket (online of telefonisch reserveren is niet mogelijk). www.wfm.nl/batavia-1627VR

Oudste bataviakaart

Ruim 400 jaar geleden richtte gouverneur-generaal Jan Peterson Quinn het Batavia Trade Centre op in Indonesië. In het museum wordt de stad weer tot leven gebracht door middel van virtual reality-technologie. De kaart uit 1627 van Floris van Berkenrode, de oudste getekende kaart van Batavia, werd in 1918 gevonden op de zolder van het Oude Stadhuis in Hoorn en was zwaar beschadigd. De kaart in deze staat is nog te zien in het Westfries Museum. Gelukkig zijn er nog veel details op de kaart die je uitnodigen om je voor te stellen hoe het leven in Batavia destijds was. Om dit voor iedereen zichtbaar te maken, heeft het museum deze bijzondere kaart tot leven gebracht met behulp van virtual reality-technologie in Batavia 1627 VR.

Uitzicht vanaf de top van de stad

Cartograaf Floris van Berkenrode leidt bezoekers door Batavia in 1627, te beginnen met een vogelvlucht van het kasteel, de haven, de stad en de omliggende gebieden. Om ergens midden in de stad te landen, kun je getuige zijn van het dagelijkse leven in deze levendige en multiculturele handelsnederzetting. Als een toerist terug in de tijd, kun je leren over de smeltkroes van culturen waar kooplieden uit heel Azië elkaar ontmoetten, en ook Quinn en zijn vrouw, Eva Mint, ontmoeten. In 1627 telde Batavia een paar duizend inwoners en is beroemd om zijn dambordachtige stratenpatroon en Nederlands aandoende grachten. Maar Batavia was niets anders dan Nederlands. Het grootste deel van de bevolking bestond uit Aziatische kooplieden en slaven uit China, India en de Indische Archipel.

READ  Sekretariat Kabinet Republik Indonesia | Ajang olahraga internasional akan mendongkrak pariwisata Indonesia: Menteri

Een smeltkroes van culturen en bouwstijlen

Batavia was een smeltkroes van culturen en dus ook van bouwstijlen. Zelfs Nederlandse huizen zijn aangepast aan de Indiase omstandigheden, met overhangende richels om te beschermen tegen de zon en bijgebouwen om mensen in slavernij te huisvesten. Batavia is altijd een smeltkroes geweest. Tegen het einde van de 17e eeuw was het handelscentrum uitgegroeid tot een multiculturele stad met 70.000 inwoners. Tegenwoordig heet de stad Jakarta en het is een bruisende stad met een bevolking die bijna heel Nederland lijkt.

Veilig tijdreizen

Na een jaar gesloten te zijn geweest, is de VR-zaal van het Westfries Museum weer opengesteld voor publiek (heropening ondersteund door Kickstart Cultuurfonds). Vanwege extra veiligheids- en hygiënemaatregelen kost een VR-kamerticket tot december € 2,50 per persoon als overschot op het museumticket. Jongeren tot 18 jaar hebben altijd gratis toegang tot het museum en betalen daarom slechts € 2,50. Let op: tickets voor de VR experience zijn alleen in het museum zelf te boeken: vraag aan de balie of er nog plek is. Om veiligheidsredenen is de bezoekerscapaciteit op dit moment beperkt tot maximaal 10 bezoekers per voorstelling. De virtual reality experience vindt plaats om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur. Meer voorstellingen worden zo snel mogelijk aangekondigd op de website van het museum.

magisch geschilderd behang

Naast de virtual reality show is in het Westfries Museum ook de tijdelijke tentoonstelling “Crafts on the Wall, the Magic of Painted Wallpaper” te zien. In de tentoonstelling reflecteert het Westfries Museum opnieuw het heden versus het verleden. Naast de enorme backdrops uit de Hoornse Behangfabriek ‘De Vaderlandsche Maatschappij’ zijn eigentijdse handgeschilderde stukken te bewonderen door Snijder & CO, het Rotterdamse kunstenaarsduo dat na bijna 200 jaar het ‘vergeten’ ambacht nieuw leven inblaast.

READ  Barbie akan cocok untuk Anda sesuai dengan tanda zodiak Anda

Reserveren verplicht, niet verplicht

Door verdere versoepelingen is het online reserveren van een museumticket niet meer verplicht maar wel wenselijk. Het dragen van een mondkapje tijdens een bezoek aan het museum is niet meer verplicht, maar elke bezoeker die dat wil is natuurlijk vrij om dat te doen. De tijdsloten blijven voorlopig staan ​​en ook het museum houdt zich aan de anderhalvemeternorm, evenals de gezondheidsscreening en registratie aan de deur. Zo blijft een bezoek aan het Westfries Museum veilig en kun je op een ontspannen manier nieuwe inspiratie opdoen. Jong en oud welkom dinsdag t/m zondag 12.30 uur tot 17.00 uur (museum gesloten op maandag)