BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Molokan-gemeenschap wil gedenkteken in Lloydkade, 70 jaar na aankomst eerste schepen

De datum van 21 maart zal altijd speciaal zijn voor de Molukse gemeenschap in Nederland. Op die dag 70 jaar geleden kwamen de eerste schepen met Molukse families ons land binnen vanuit voormalig Nederlands-Indië. Dit Moluks Historisch Museum gaat er komende zondag uitgebreid naar kijken en wil een inzameling starten voor een gedenkteken aan de Lloydkade in Rotterdam.

Henri Temesila is de directeur van het museum en heeft er al een speelfilm over gemaakt. Op Radio Rheinmond vertelt hij wat er al zeventig jaar in zijn gemeente gebeurt. “Na de onafhankelijkheid van Indonesië bleven veel soldaten van de Molukken vechten voor het Nederlands-Indische Leger in dienst van Nederland. En toen waren er veel ontwikkelingen. Indonesië werd een republiek waar deze groep niet meer zo gemakkelijk heen kon. Later ze mochten. Kom naar Holland in twaalf schepen.’

Volgens Themsila was het een zware reis, waarna families in Nederland niet meteen hartelijk werden ontvangen. Hij vindt het belangrijk dat de komst van de advent jaarlijks 70 jaar eerder wordt gevierd, op 21 maart 1951, hoewel hij waarschuwde voor de woorden ‘viering’ en ‘gedenkteken’. ‘Het is een historische datum. De generatie van toen is natuurlijk niet meer de generatie van nu. Nu is het diverser. Maar natuurlijk zijn er nog steeds gevoelens, zoals woede. En nadenken over deze geschiedenis geeft ook hoop dat ik een goede toekomst voelde.”

Lees meer onder de video

“>

Vandaag moet in ieder geval een moment van bezinning zijn, vindt Temessila. Aanstaande zondag zullen alle Molukse families erover nadenken. Er is iets bijzonders aan de hand in Lloydkade – waar ook een gedenkteken staat voor het slavernijverleden in ons land. “We geven een moment van bezinning en starten met crowdfunding. We willen voor 21 maart een herdenking.”

READ  Johann Dirksen memiliki pendapat yang jelas tentang skateboard: 'Ini tidak mewakili keledai'

Lees meer onder de foto van Henny Temesila.

Er zijn al gesprekken gaande met belanghebbenden. “Vorige week hebben we met wethouder Bert en Gbenga gesproken. Hij was positief, dus we zijn optimistisch. Maar je hebt natuurlijk ook te maken met de wijkcommissie. De Molokan-gemeenschap staat ervoor open en hopelijk de Rotterdammers ook.” Zo kunnen we de geschiedenis vastleggen.”

Timisela steunt ook de Nederlandse rechtvaardiging van het slavernijverleden. “Het gaat vooral om erkenning. Een Molokan-gemeenschap voelt zich vaak ongehoord. Maatschappelijk, maar ook op politiek gebied. Dan kunnen we die samen overwinnen.”