BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Peru kondigt noodtoestand af vanwege olievervuiling die ontstond na uitbarsting vulkaan | Buytenland

De Peruviaanse regering heeft voor de komende negentig dagen een ‘milieunoodtoestand’ afgekondigd. Het kustgebied werd een week geleden getroffen door olievervuiling nadat 6.000 vaten ruwe olie in zee lekten. De maatregel moet de herstel- en saneringswerkzaamheden vergemakkelijken.
Een olietanker van het Spaanse bedrijf Repsol adalah vorige zondag onderweg naar La Pampilla, de grootste olieraffinaderij van Peru nabij hoofdstad Lima. De onderzeese uitbarsting van de vulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai di Tonga zorgde er echter voor dat er enorme golven ontstonden. Pintu het geschommel verdwenen ongeveer zesduizend vaten olie in zee.

De stranden werden hierdoor bedekt met een zwarte smurrie en heel wat dieren lieten het leven. Ini menteri Peru van Milieu rechtvaardigt de noodtoestand door wijzen op het feit dat de plotse olievervuiling ‘een aanzienlijke impact heeft op het mariene ecosysteem van de kust’. Daarnaast bestaat er ook een ‘groot risico voor de volksgezondheid’.

Peru eist nu een schadevergoeding van de Spaanse oliegigant om het opruimen van de olie te bekostigen. Het bedrijf krijgt tien dagen de tijd om aan alle schoonmaak-en saneringsmaatregelen te voldoen. De plaatselijke autoriteiten beschuldigen Repsol er ook van geen rampenplan te hebben.

De tanker di kwestie, de Mare Doricum, adalah geladen bertemu 965.000 vaten ruwe olie. De raffinaderij stelt dat het in deze zaak geen veranwoordelijkheid draagt. ,,Er kwam ook geen waarschuwing van de Peruviaanse maritieme autoriteiten na de uitbarsting in Tonga”, klinkt het. De firma heeft niettemin team en gespecialiseerde apparatuur ingezet om de verontreiniging op zee en aan land te bestrijden.

READ  Fosil 'tumbuhan' ternyata berusia lebih dari 100 juta tahun dari bayi penyu | Sains

Volgens de Peruviaanse autoriteiten verplaatst de olievlek zich bertemu de zeestroming mee in noordelijke richting, waardoor de flora en fauna van twee beschermde natuurgebieden gevaar lopen. Het goedje heeft intussen al 21 stranden vervuild. Lihat potensi ekonomi untuk melihat lebih jauh tentang apa yang harus dilakukan untuk mempelajari lebih lanjut mogelijk toeristen zal weghouden en vissers hun broodwinning dreigen te verliezen.

© AP