BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

PSV-directeur wil jonge sporters beschermen met keurmerk

Volgens Gerbrands moet een vereniging aan drie voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het keurmerk ‘Veilige Sportclub’. Er moet een onafhankelijke vertrouwenspersoon zijn waar leden bij overtredingen terecht kunnen. Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is verplicht voor iedereen die met kinderen werkt. Bij het opstellen van een aangifte dient er een stappenplan aanwezig te zijn dat slachtoffers maatwerk biedt.

Daarna was het stil in KNVB

“Mijn opmerkingen maakten veel los”, merkt Gerbrands op, die het idee verdedigde tijdens een wekelijkse digitale gastlezing tegen kindermishandeling. Deze week en volgende week ontvangt hij de top drie van geïnterviewden: KNVB, Politie en Kiwa, een instantie die gespecialiseerd is in kwaliteitslabels. “De KNVB stuurde me meteen een mail waarin stond dat in de licentievoorwaarden recentelijk staat dat elke club een vertrouwenspersoon moet hebben. Ik antwoordde: ‘Dat is mooi, maar wordt er ook gecontroleerd of deze persoon een onafhankelijk persoon is?’ Toen was het stil.” .

Zelf kreeg Gerbrands enkele jaren geleden in Eindhoven te maken met mishandelingen uit het verleden. “Ik putte uit die ervaring. Ik heb alle zes slachtoffers zelf vooral gesproken en geluisterd. In zo’n geval moet de aanpak vraaggestuurd zijn. Zij moeten bepalen wat het vervolgtraject is. Politie? Geestelijke gezondheidszorg? Gewoon een gesprek “Dat is misschien logisch. Maar er zijn ook clubs die bang zijn voor financiële claims.”

De beheerder, wiens club aan alle drie de voorwaarden voldoet, doet expliciet een beroep op de gemeenten voor hulp waar nodig, bijvoorbeeld het faciliteren van een vertrouwenspersoon voor kleine clubs en VOG’s, die gratis is voor sportvrijwilligers. Volgens Andre de Jo van de Federatie van Sport en Gemeenten hebben 346 van de 355 gemeenten onlangs een sportovereenkomst getekend. Onderdeel daarvan is de positieve sportcultuur, die zich ook met dit soort zaken bezighoudt. “Het verschilt van gemeente tot gemeente of VOG een voorwaarde is voor het verlenen van subsidies. Ik weet dat er op dit moment meerdere gemeenten mee bezig zijn. Maar harde cijfers heb ik niet.”

sluiting stuk

Eric Linselink van het NOC-NSF vindt een keurmerk een goed idee. Maar dit zou het laatste stuk moeten zijn, niet het startpunt. Ik denk dat we eerst met onze infrastructuur van sportfederaties moeten overleggen wat we als samenleving willen. We hebben veel goedwillende vrijwilligers, maar als we sport veiliger en kwalitatief beter willen maken, hebben we meer professionals nodig en zal de overheid meer moeten bijdragen aan sport dan nu het geval is.”

Lees ook:

Atletische koepel rond turnschandaal: onderzoek duurt te lang

De NOC-NSF Paraplusportorganisatie wil dat verenigingen en bonden meer prioriteit geven aan sporten die fysiek en mentaal veilig zijn. Maar het aantal VOG’s is nog ver weg.

READ  Waar je de UEFA Champions League kunt bekijken