BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Sportverenigingen strijden tegen motorarmoede bij kinderen

Jonge voetballers, hockeyspelers, volleyballers en gymnasten moeten uitgebreide motorische vaardigheden ontwikkelen. Om kinderen steeds meer diversiteit te laten bewegen, slaan vier sportverenigingen de handen ineen in het project BMO Skill Generation.

Minstens 60 procent van de jeugd aangesloten bij een club doet aan georganiseerde sport onder de vlag van de KNVB, KNHB, Nevobo of KNGU. Gevraagd naar de gemene deler van naar schatting 600.000 kinderen, hoeft initiatief Martin Hoofwick niet lang na te denken. Kortom: ze leren een trucje, want idealiter zouden ze moeten uitgroeien tot een verfijnde atleet. “Het zijn opgeleide professionals, waardoor ze minder plezier hebben. Daardoor gaan ze op latere leeftijd sporten en minder bewegen.”

2-jarige voetballers

De redenen zijn talrijk. Zo signaleert bewegingswetenschapper Hoofwijk, werkzaam bij de KNHB, de trend dat kinderen op steeds jongere leeftijd clublid kunnen worden. “Er zijn voetbalclubs waar tweejarigen ook echt naar toe kunnen. Deze trend is ook terug te zien in hockey, waar je kinderen al met een stick rondlopen. Door peuters en kleuters op zo’n jonge leeftijd te trainen in een specifieke sport , de brede kinetische basis die nodig is voor algemene ontwikkeling ontbreekt. Johan Cruijff zei ooit dat hij pas op zevenjarige leeftijd lid mocht worden van de plaatselijke voetbalclub. Tot die tijd speelde hij veel op straat en als resultaat was het een hele goede basis.”

Tijdens de training worden kinderen vaak begeleid door onvoldoende opgeleid personeel. Goedbedoelende ouders die in hun vrije tijd voor een groep staan. Daarom geven de vier sportfederaties binnenkort niet alleen een database vrij met verschillende motorische oefeningen die deze vrijwilligers kunnen gebruiken in hun oefenmateriaal, maar bieden ze ook trainingen aan voor coaches en assistenten.

Hovowijk: “We kiezen er bewust voor om geen kant-en-klare programma’s aan te bieden, maar tools aan te bieden die als inspiratie kunnen dienen. Voetbaltraining is immers anders dan volleybaltraining. Ook geven we coaches voorlichting over het belang van veelzijdige motorische ontwikkeling en tips die ze kunnen toepassen in vormen van oefeningen Hoe voorkom je dat kinderen lang stilstaan ​​tijdens de training? Hoe bouw je de moeilijkheid op om de stof te oefenen zonder de vorm van het spel uit het oog te verliezen? Hoe zorg je ervoor dat je training aansluit bij de belevingswereld van kinderen, want plezier moet altijd voorop staan.”

diploma oefenen

Het project, dat wordt gefinancierd met geld dat de universitaire sportorganisatie NOC-NSF ontvangt van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, verzorgt ook motorrijtuigtrainingen voor jongeren. Naast de invoering van een “APK-check” voor oefenvormen, moet KNGU’s Nijntje Oefendiploma de nieuwe standaard worden voor kinderen tot vijf jaar, zegt Hovwijk. In deze turnvereniging-tutorial leren peuters en kleuters basisvaardigheden als balanceren, springen, slingeren, grijpen en gooien.

“Wat gebeurt er als je deze oefeningen op een voetbalveld geeft?” Hoofwick vraagt ​​zich nog steeds af. De tijd zal het leren. Dat hoop je tenminste. “Het ideaal is om alle coaches die met de kleinste groep kinderen werken op te leiden tot ervaren coaches.”

Lees ook:

Ook de voetbaltalenten van Heerenveen hangen aan de Epke rekstok

Bij SC Heerenveen krijgen jonge spelers ook trainingen in turnen en rugby om hun motorische ontwikkeling te stimuleren. Dit lijkt erg nodig.

READ  Marquez mengalami penglihatan ganda lagi setelah kecelakaan parah di Indonesia | olahraga lainnya