BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Van Rocky tot Everest: extreme sporten winnen terrein

Is het Corona-verveling of Instagram-uitnodiging? De waarheid is dat in 2021 extreme sport terrein wint voor elke major, welke kick je ook nastreeft.

1. Waarom op ijs als je aan boord van de vulkaan kunt gaan?

Wat is dat? Vergeet snowboarden en sandboarden; In 2021 moet je met je plank naar de bodem van een vulkaan. In theorie zou deze vulkaan actief of inactief kunnen zijn. In de praktijk zijn de drie meest populaire vulkaanrijlocaties actieve sites, hoewel ze niet allemaal met recente uitbarstingen te maken hebben.

Het enige wat ze hebben is fijne as op hun vleugels, waar je naar toe kunt gaan (stoffig). Echte militanten dalen slalom af op hun board, en degenen die minder afhankelijk zijn van hun eigen kunnen, kunnen ook op een plank glijden met een basislaag van metaal. Het is (nog) geen officiële sport, maar het aantal fans neemt elk jaar toe.

Waar is het mogelijk? De bekendste surfspot in de vulkaan is Cerro Negro in Nicaragua. In Indonesië kun je de Bromo-rivier op, in Oceanië (Vanuatu) de Yasur-rivier. De laatste heeft meerdere keren per dag kleine uitbarstingen. Dit maakt surfen in de vulkaan onvoorspelbaar, maar de flanken zijn constant bedekt met bijna verse as.

Vulkaanrijden is (nog) geen officiële sport, maar het aantal fans groeit elk jaar.
© Shutterstock

Wie heeft het uitgevonden? ​National Geographic-journalist en avonturier Zoltan Istvan noemt zichzelf de eerste vulkaansurfer. Een honger naar sandboards, waagde hij zich in de afdaling van een vulkaan in 2002 toen hij Vanuatu bezocht.


Het huidige snelheidsrecord van de vulkaan is vastgesteld op 90 kilometer per uur.

Wie zou dat durven? Adrenalinezoekers die klaar zijn om de vulkaan op eigen kracht op te tillen. Er zijn immers geen vulkanische skiliften, geen loipes, warme temperaturen en gegarandeerd een steile helling.

Wat heb je daarvoor nodig? Beschermende kleding, handschoenen, sjaal, motor- of duikbril worden aanbevolen om tegen stof te duiken, evenals een bidon om te klimmen, stevige wandelschoenen en zonnebrandcrème.

Moet proberen? Het mooie van het rijden op een vulkaan is dat je nog steeds de eerste in je vriendenkring kunt zijn die dit doet. Je bepaalt je daalsnelheid, maar weet dat het huidige snelheidsrecord rond de 90 kilometer per uur ligt.

2. Waarom joggen als je kunt trailrunning?

Wat is dat? Ben je het asfalt van de luchthaven beu en geniet je van het gevoel als je het woord marathonlopen hoort? Dan is een lane run wellicht iets voor jou. Het nadeel van Corona-tijden is dat je de mooiste paden moet afleggen, en het voordeel (als je eenmaal veilig vertrekt) is dat je naast fysieke inspanning ook kunt genieten van unieke uitzichten.

Je kunt tenslotte hardlopen in de bergen, op onverhard terrein. Meestal ren je, maar soms loop je als het terrein echt heel zwaar is. Uithoudingsvermogen is hier het sleutelwoord, evenals respect voor moeder natuur. Er is geen manier om aan je hoofd te komen met hardlopen: van begin tot eind moet je je op de baan concentreren.

Het voordeel van het rennen van de paden is dat je naast de fysieke inspanning kunt genieten van unieke uitzichten.
© Getty Images

Waar is het mogelijk? Overal vind je een berg met paden. Als je een officiële baanrace wilt, plaats dan de Ultra-Trail du Mont Blanc (166 km via Frankrijk, Italië en Zwitserland), de Tromsdalstind Skyrace (28 km via Noorwegen), de Ultra-Trail Kaapstad (65 km over de South) Africa) en Hardrock Hundred Mile Endurance Run (160 km door de VS) staat op je verlanglijst.


Tien jaar geleden stond de teller op 137.234 deelnemers over de hele wereld en vorig jaar waren dat er al 611.098.

Beginnersfouten? Tijd is essentieel bij hardlopen, dus concentreer je daar niet op. De meeste georganiseerde trailraces variëren van marathons tot ultramarathons, waarbij het aantal kilometers dat voorrang heeft op de periode waarin ze plaatsvinden. Laat uw horloge dus maar thuis.

Wat heb je daarvoor nodig? Trailschoenen worden aanbevolen. Je moet ook water (of het nu in je borst is ingebouwd of niet), zonnebrandcrème, een hoed, zonnebril en een insectenwerend middel meenemen.

Moet proberen? Het aantal sportliefhebbers dat zich aan een officiële arcade-race waagt, is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Tien jaar geleden stond de teller op 137.234 deelnemers over de hele wereld en vorig jaar waren dat er al 611.098.

3. Waarom fietsen als je Everesten kunt?

Wat is dat? Niets spreekt tot de verbeelding van enthousiaste fietsers als een bergtop, en als het op bergtoppen aankomt, kun je niet hoger mikken dan de Everest. Het enige probleem met deze ultieme fietsdroom: er zijn geen fietspaden aan de zijkanten van de Mount Everest.

Maar maak je geen zorgen: je kunt overal naartoe als je een bergpad hebt, een uitstekende conditie en heel veel doorzettingsvermogen. Het idee is bedrieglijk eenvoudig: tijdens het fietsen klim je de afstand die je aflegt bij het beklimmen van de Mount Everest. Je moet dus 8.848 meter klimmen – ongeveer 6 tot 8 keer zoveel als Ventox Mountain, afhankelijk van je startpunt – in één fietstocht. Er is geen tijdslimiet en u heeft geen pauzes.

Mount Everest kan overal worden gedaan als je een bergpad, topconditie en veel doorzettingsvermogen hebt.
© Getty Images

Waar is het mogelijk? Waar je ook een heuvel of een berg vindt. Opmerking: hoe lager de bovenkant, hoe meer bochten u moet maken.

Wie heeft het uitgevonden? Niemand behalve George Mallory – de kleinzoon van de Britten die in 1924 op de Mount Everest verdween – reed in 1994 acht keer op de 1069 meter hoge Dona Bwang-berg in Australië. Internet voor hem in 2004.

Wie zou dat durven? Die-hard sportfanaten met sadomasochistische trekjes en professionele wielrenners. Denk aan: Mark Cavendish, Janes Voyage of Luke Rowe.

Wat heb je daarvoor nodig? Een goede fiets, energierepen, veel water, een energierijke sportdrank en back-upbatterijen om je fiets te verlichten. Het helpt ook om een ​​stuurhouder voor je smartphone te hebben.

4. Waarom surfen als je in de sneeuw kunt surfen?

Wat is dat? Stel je voor dat je niet alleen in de lente, zomer en herfst kunt surfen, maar ook in de winter, wanneer het weer zo koud is dat de zee ook bevriest? Wil je een wetsuit dragen en naar buiten rennen? Leer dan over snowboarden, wat ons nog onbekend is, maar in Nederland, Scandinavië en Noord-Amerika heeft de sport veel trouwe fans.

In termen van technologie zal windsurfen op ijs gemakkelijker zijn dan windsurfen.
© Wetenschappelijk

Het idee is om met een windsurf en een speciaal board met ijzers op het ijs te surfen. Onder ideale omstandigheden kunnen sneeuwsurfers snelheden halen tot 100 kilometer per uur. Technisch gezien zal het gemakkelijker zijn om te surfen, omdat er minder bochten en hobbels zijn.

Waar is het mogelijk? Overal waar de winter koud genoeg is.

Wie heeft het uitgevonden? De Canadese surfer Charles Chepregi vond het eerste officieel gepatenteerde snowboard uit in de jaren 80. Als je op internet zoekt, vind je ook foto’s van Nederlandse sneeuwsurfers op zelfgemaakte boards uit dezelfde jaren. Dus wie er het eerst komt, blijft op zoek naar een beetje gemalen koffie.

Wie zou dat durven? Gekke surfers die op zoek zijn naar de ultieme kick.

Wat heb je daarvoor nodig? Een professioneel snowboard surft beter, maar is ook duur. Veel ijssurfers maken er zelf een. Een goede jumpsuit, warme winterkleding, hoed, zonnebril en handschoenen worden aanbevolen.

5. Waarom rotsen beklimmen als je kunt?

Wat is dat? Wat begon in het begin – en dan praten we aan het einde van de negentiende eeuw – als een manier voor bergbeklimmers om klimmanoeuvres, uithoudingsvermogen en vingerkracht te trainen, is in 2021 uitgegroeid tot een sport op zich: de rots. Het kan binnen of buiten worden gedaan, maar het gebeurt altijd zonder verzekering.

Boulding begon als een oefening voor bergbeklimmers.
© Getty Images

Het voordeel hiervan is dat er nooit een touw in de weg zit tijdens het klimmen, en het nadeel is dat niets je tegenhoudt als je valt. Boulderen wordt meestal gedaan op rotsen die niet erg hoog zijn – een goede rots is ongeveer 5 tot 10 meter hoog – maar laat je niet voor de gek houden: de kracht, behendigheid en het oplossen van problemen die nodig zijn voor de moeilijkste paden zijn te vergelijken met deze bergbeklimmers .

Waar is het mogelijk? Waar je ook een rotsblok of een overdekte klimmuur tegenkomt die bij je past, de beroemdste rotssites zijn Fontainebleau (Frankrijk), Hueco Tanks (VS) en Squamish (Canada).

De kei wordt meestal gemaakt op rotsen die niet erg hoog zijn.
© Getty Images

Wie heeft het uitgevonden? Er is geen legendarische “eerste rots”, maar er zijn nog steeds drie namen die terugkeren. Aan het begin van de twintigste eeuw maakte de Fransman Pierre Allen de rots van ware discipline met Bleausards, zette Fontainebleau op de klimkaart en vond ook de klimschoen uit.

Het gebruik van kalk voor een betere grip werd in de jaren vijftig geïntroduceerd door de Amerikaanse wiskundige John Gill en probeerde voor het eerst verschillende methoden te classificeren. John ‘Vermin’ Sherman introduceerde begin jaren negentig de V-schaal, het trackclassificatiesysteem dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt.

Wat heb je daarvoor nodig? bijna niets. Alleen goede klimkleding en schoenen. Als je er echt professioneel uit wilt zien, hang dan een zakje met citroenpoeder aan je riem.

Lees materiaal? Boulding Basics. De complete gids voor Boulding Van David Flanagan, Rich Rock Books.

Moet proberen? Boulderen, samen met snel klimmen en klimmen, is een nieuw onderdeel van de 2021 Zomerspelen in Tokio.

READ  Pemain polo air memenangkan tiket ke Kejuaraan Eropa dengan kemenangan besar atas Turki | olahraga lainnya