BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

“We willen nooit dat mensen stoppen met sporten vanwege een grotere bijdrage.”

Dat laatste lijkt zich voor te doen in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer: vanaf seizoen 2022/2023 gaan sportverenigingen meer betalen aan de gemeente.

Zo zou een grote voetbalclub in Haren uiteindelijk zo’n drie keer zoveel betalen. De jaarlijkse kosten gaan van circa 6.500 euro naar bijna 17.500 euro. Van de leden wordt verwacht dat ze het hogere bedrag ophoesten.

Blijf kijken

We weten dat als mensen meer betalen, niet iedereen zal stoppen met sporten. Maar daar gaan we natuurlijk naar kijken. Omdat we absoluut niet willen dat jonge mannen en vrouwen stoppen met sporten, zegt Jungman.

Ze wijst erop dat jonge leden die niet kunnen sparen, een aanvraag kunnen indienen bij het Jeugdsportfonds.

Zo’n regeling voor ouderen zou er ook moeten zijn: als het aan Jungman ligt, komt er een ‘ouderen sportfonds’ voor. Op deze manier kunnen minder bedeelden blijven sporten.

De kosten zijn in de hele gemeente gelijk

De sporttarieven zijn verhoogd om de kosten in de gehele gemeente Groningen te verdelen. Dat merken met name de verenigingen in de oude gemeenten Haren en Ten Boer: de kosten in de oude gemeente Groningen blijven in de meeste gevallen gelijk.

Deze tariefverhoging gaat stap voor stap gelden: door de Corona zullen de kosten komend seizoen nog niet stijgen, maar vanaf seizoen 2022/2023 zal het bedrag jaarlijks toenemen. In het seizoen 2026/2027 zal het groeipercentage compleet zijn.

Verenigingen eisten uitstel

Eerder was het de bedoeling om de tarieven dit jaar te verhogen, al suggereerde Jungman eerder dat dit uitgesteld zou kunnen worden vanwege de gevolgen van de Corona-pandemie. “We spraken met verenigingen bij Haren en Ten Boer, die gaven aan dat ze tijd en ruimte nodig hebben om de tariefstijging op te kunnen vangen.”

READ  U-20 Natio jatuh keras melawan Meksiko

De gemeente trekt € 183.000 uit om de kosten stapsgewijs te verhogen. In seizoen 2026/2027 betalen alle verenigingen in de gemeente Groningen de nieuwe hogere leges. Tenminste, als de gemeenteraad het goedkeurt: de plannen zullen naar verwachting op 31 maart stemmen.

Lees ook:
– Mogelijk verhoogt de gemeente de sporttarieven later vanwege Corona
De sportclubs van Haren zijn misschien duurder en de bijdragen schieten omhoog