BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Almere wil groenste stad van Nederland worden

Foto: Dronebeeld van het Floriadeterrein, waar straks de Hortusbuurt wordt gebouwd. Foto: Andre Prins I Fotolijn Almere

Floriade keert na tien jaar terug naar Nederland. Op 14 april 2022 is de Wereldtuinbouwbeurs in Almere voor een periode van zes maanden het middelpunt van de wereld voor alle milieu- en duurzaamheidsliefhebbers en zal naar verwachting twee miljoen bezoekers bereiken. Vakblad Groen bezocht bouwwerkzaamheden langs de Weerwater, waar optimisme heerst over het evenement en de groene toekomst van de gemeente Almera.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Vakblad Groen, v10. Klik hier voor meer informatie.

Met nog maar zes maanden te gaan, is het optimisme in Almira meer dan terecht. Bijna tweehonderd items die wachten om door meer dan veertig landen te worden gebruikt, hebben zich aangemeld om hun duurzame innovaties te demonstreren. Het duurt nog even voordat ze in Almira verschijnen, maar het is nu al bekend wat ze aan sommige deelnemers gaan laten zien. Zo weten we uit Indonesië dat ze hun duurzame bouwmethode in de natuur zullen laten zien. “Bekijk traditionele Indonesische huizen met natuurlijke materialen uit verschillende regio’s en proef het Indonesische leven in samenwerking met de natuur”, staat op een van de prikborden op de site.

Het Indonesische thema sluit volgend jaar naadloos aan bij het thema Growing Green Cities van Floriade. Dit onderwerp kan je beter vertalen als eerst de stad vergroenen en dan bouwen. Een groene stad wordt in de toekomst belangrijker dan ze al is, want in 2050 woont 68 procent van de wereldbevolking in steden, terwijl deze steden slechts 2 procent van het aardoppervlak innemen.

Over Floriad 2022 Almera: Groene steden ontwikkelen

Subonderwerpen:

– Vergroening van de stad: meer groen in de stad;
Feed the city: duurzame voedselvoorziening in de stad;
– Stadsgezondheid: schone lucht, schoon water en schone bodem voor een gezond stadsleven;
Revitalisering van de stad: duurzame energieoplossingen in de stad.

READ  Curry topscorer aller tijden van de nieuwe club: 'Geweldige prestatie' | andere sporten

De Floriade is nu al een mooi voorbeeld: het terrein wordt na het evenement het duurzame en gezonde stadsdeel Hortus, met ruimte voor duizend woningen. Veel van de reeds aangeplante planten en bomen op de Floriade zullen straks de basis vormen voor een klimaatbestendig, gezond, groen en autovrij stedelijk gebied.

botanische tuin

Kenmerken van de toekomstige metropool zijn al zichtbaar op percelen en wegen, maar dit is niet het enige. Dendroloog Jaap Smit vertelt enthousiast over het groen van de Floriade en de latere Hortusregio: “Van het eerste tot het laatste perceel hebben we de bomen en planten alfabetisch gerangschikt. Elk type heeft een aantoonbare functie in de groene stad van de toekomst. In feite is de woonwijk gewoon een grote botanische tuin. Ook de vele bruggen laten vooruitgang zien. Alle bruggen zijn duurzaam gebouwd van circulair beton, twee bruggen zijn afkomstig van de resterende stromen van de mer en bij de aanleg is rekening gehouden met de natuur. Genoemd: “De beverbrug heeft bijvoorbeeld een geweldige slinger ten opzichte van de bever in het beverburcht naast de brug.”

Uitdagingen

Zoals Smit het omschrijft lijkt de aanpak van eerst vergroenen en dan bouwen ideaal. Het brengt wel wat uitdagingen met zich mee, want hoe zou je het lege terrein en de stadsbuurt vullen als ze al helemaal autovrij zouden zijn ontworpen? “Het leidde wel tot een aantal risicovolle momenten”, lacht de patholoog. “De wegen zijn hier erg smal en de auto’s horen hier helemaal niet thuis. Dus je kunt je voorstellen dat als we een grote staak in het land zouden moeten zetten, het soms lastig kon worden. Gelukkig bleek het daar elke keer was gewoon een hoek die erin past.

En natuurbehoud is soms lastiger dan verwacht. Dit betekent bijvoorbeeld dat alleen bomen aan de rivier mogen worden verwijderd. Wil je daar een brug bouwen, dan is maatwerk een must. Aandacht voor bomen is nog niet volledig doorgevoerd in de filosofie van de aannemer, maar volgens Smit is het slechts een kwestie van tijd. Op de website van de Floriade staat dat het kan en dat het mooie uitzichten biedt. Grote bomen die over de bruggen hangen, maken de brug niet alleen mooier, maar ook koeler en comfortabeler.

READ  Meteorologische Zaal op Veldhovense St. Maartenkerk | Veldhoven

groene stadswijk

Wethouder Jan Hock van de gemeente Almere begrijpt de uitdaging: “We hebben het onszelf niet zo makkelijk gemaakt bij de ontwikkeling van het gebied. Het is eigenlijk ingewikkelder dan we dachten. Maar straks wonen de nieuwe bewoners in vooral groene gebieden. En dat is ook iets waard.

Het bleek iets waard te zijn. Uit een kleine enquête op de website van de Floriade blijkt dat veel medewerkers van plan zijn om na de Floriade in de Hortusbuurt te gaan wonen. Ze zien hoe mooi het wordt. Die kreeg de naam: “Ik zou hier ook wel willen wonen en zeker niet de enige zijn. Het zal lastig worden om een ​​plek te krijgen. Veel mensen willen in de groene stadswijk wonen, waardoor de prijs van eigenaar- bewoonde woningen zullen snel stijgen, maar er is ook ruimte voor mensen met een gemiddeld inkomen: de 40-40-20-regel vereist dat de gemeente minimaal 40 procent van de gereguleerde huur ter beschikking stelt.

groene stad

Parallel met de Floriade zijn de gemeente en de Staatsbudsheer in Almeerderhout gestart met de ontwikkeling van het toekomstige stadsbos. “Een stadsbos dat meegroeit met de stad, inspeelt op veranderende behoeften en bijdraagt ​​aan een groene en gezonde leefomgeving”, zegt Hawke. We maken het onze bewoners makkelijk en aantrekkelijk en we investeren in biodiversiteit, wandelen en sporten. U ziet direct de link met de Floriade.

De gemeente Almere zinspeelt met haar Floriade, Hortus en de stadsbossen van de toekomst nadrukkelijk op haar ambitie om in de toekomst de groenste stad van Nederland te worden. Dat Almere deze ambitie heeft zal veel Nederlanders verbazen. De stad heeft nog steeds geen goede naam. Maar volgens een enthousiaste medewerker kan het tij nog gekeerd worden: “Almere is natuurlijk een vrij nieuwe stad. Hierdoor kunnen we in de toekomst heel goed gaan waar we heen gaan. Het moment dat we echt begonnen te geloven dat we groenste stad van Nederland zijn. , we zijn zeker vertrokken om onze ambitie waar te maken.

READ  Indonesia mengkriminalkan seks di luar nikah

draagvlak:

Het creëren van draagvlak bij bewoners, instellingen en ondernemers is cruciaal voor succes. Maar hoe ga je uitleggen dat ze beter worden van al deze (dure) projecten? De wethouder legt dat uit door ze met verschillende procedures mee te nemen op weg naar de Floriade. “Met de opkomst van de Groene Speld en de Groene Medaille hebben we de groene en gezonde initiatieven van Almere in de schijnwerpers gezet. Sinds 2012 is het netwerk Groene Spelddragers uitgegroeid tot ruim zevenhonderd Almere-bewoners. En het blijft groeien.

Ook hebben we de Groene Buren Community, die de buren op alle gebieden helpt om hun buurt groener en aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld met startpakketten om boomtuinen aan te leggen. Zij speelden een belangrijke rol bij de deelname van Almer aan NK Tegelwippen (mede georganiseerd door Stichting Steenbraken, redacteur); “55.000 tegels hebben plaatsgemaakt voor groen”, zegt Aldermanhock.

Daar stopt het niet. Ook op het gebied van biodiversiteit (Zet Almere in Bloei, De Week van het Insect), biologische voeding (Dutch Food Week) en circulair ondernemen (Upcycle Centre) lopen er allerlei initiatieven. Als het Nederland nog ontgaat dat de stad de ambitie heeft om de groenste van Nederland te worden, gaat het nooit lukken.