BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Alvin from the Air: De wijk Molokan bestaat al bijna zestig jaar

Alles ziet er een beetje anders uit in de lucht. Daarom neemt Alvin-fotograaf Josh Walt ons elke zaterdag mee op reis door Alvin in zijn drone. Zo beleef je Alvin vanuit vogelperspectief. Deze keer Moluccan County, gelegen in het Alvin Tree District.


In de periode rond de Tweede Wereldoorlog meldden veel Molukkers zich als militair in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Toen de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië eindigde en het KNIL uiteenviel, leek er geen plaats meer voor Molokan-soldaten. Toch bleven ze Nederland trouw. Soldaten van Molokan kunnen kiezen tussen aansluiting bij Indonesië, of tijdelijk naar Nederland reizen als militair in militaire dienst. Daarna keren ze terug naar de onafhankelijke Molukken.

KNIL-militairen reisden naar Nederland. Op 21 maart 1951 zetten de eerste Molukse KNIL-militairen, samen met hun gezinnen, voet aan de Lloydkade in Rotterdam. In totaal waren er 12.500 mensen. Ze blijven zes maanden in Nederland. Maar het tijdelijke werd permanent. Verspreid over heel Nederland vind je Molukse buurten. Bij Alphen aan den Rijn vind je de Molukse wijk in de boomwijk, vlakbij Winkelcentrum De Baronie. Het gebied is ontstaan ​​toen tachtig Molukse families, afkomstig uit verschillende plaatsen in Nederland, zich vestigden in de boombuurt.

In 2015 vierde de Molukse Wijk haar vijftigste verjaardag. Om dit jubileum te vieren worden er een maand lang evenementen georganiseerd. Vervolgens organiseerde Stichting Sama Sama een meerdaags festival, waar royalty’s en andere bewoners van Alvin aan den Rhein werden aangetrokken. Koning Maxima bracht ook een bezoek aan de Molukse regio om het vijftigjarig jubileum te vieren. Toen ontving ik ter gelegenheid van het jubileum het eerste exemplaar van het herdenkingsboek.

READ  "Kita harus fokus sejak awal."

Bekijk hier alle delen van de serie “Alvin from the Air”.


Heb je nieuws? Whatsapp ons!

Een nieuwsbericht indienen

Een nieuwsbericht indienen