BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Bedreigd en verstopt: ‘De veiligheidsdiensten lieten een Nederlandse infiltrant aan zijn lot over’ | het interieur

Een Nederlandse man, die zowel voor de CIA als de Nederlandse AIVD werkte, wordt bedreigd en verstopt zich in Nederland. Klop op de deur van de AIVD voor hulp tevergeefs. De man was jarenlang diep geïnfiltreerd in een terroristisch netwerk.
De hacker zorgde er onder meer voor dat het brein achter de aanslag op Bali in 2002 werd opgespoord en gedood. Het lijkt er ook op dat zijn informatie de eliminatie van de leider van ISIS in Syrië en twee andere belangrijke terroristen mogelijk maakte volgens de Volkskrant Van uw zoekopdracht.

In 2003 nam de man contact op met de CIA, die een gezamenlijke operatie met de AIVD oprichtte. De Nederlander slaagde erin de aan Al Qaida gelieerde islamitische terroristische organisatie binnen te dringen, die meerdere aanslagen pleegde.

In 2005 wist de man de verblijfplaats van Azhari Hussain te achterhalen, waarna de Indonesische politie hem doodde. Azhari Hussain was een van de meest gezochte terroristen in Azië. De indringer zou veelvuldig contact hebben gehad met de CIA en twee keer per jaar met de CIA.

Amerikaanse drones

Zijn missie eindigde in 2007 nadat de dreiging in Indonesië was afgenomen, maar hij kroop tussen 2016 en 2018 weer op na een aanslag in Jakarta waarbij hij direct een oud contactpersoon van hem betrokken had. De informatie die hij verstrekte maakte het mogelijk de ISIS-leider in Syrië te doden met een Amerikaanse drone.

READ  De Nieuwe Kerk juga menggunakan benda-benda jarahan dalam pameran baru Indonesia

Een jaar nadat zijn dienstverband eindigde, in 2019, begonnen de doodsbedreigingen. Een hulpvraag van de AIVD bleef onbeantwoord, waarna hij naar Nederland kwam en een advocaat belde. Het toenmalige hoofd van de inlichtingendienst, Dick Shove, gaf later aan dat de zaak intern besproken zou worden.

Help het verleden te verbergen

De AIVD denkt dat de dreigementen voortkomen uit zijn werkzaamheden voor de CIA tussen 2016 en 2018. Zonder voorbij te gaan aan het feit dat de dienst hem zelf in contact zou hebben gebracht met de Amerikanen, aldus de hacker. Dien een klacht in bij de toezichthouder CTIVD. Hij volgde echter de logica van de AIVD.

De commissie is echter van oordeel dat de AIVD “puur” had kunnen handelen. Door niet te reageren op zijn hulpvraag, gedroeg hij zich “ongepast”. In reactie daarop zegt de AIVD haar wettelijke zorgplicht serieus te nemen, maar verder niets uit te willen leggen. De man zou zijn beloofd te helpen zijn verleden te ‘verbergen’.

De voormalige hacker kan niet terug naar Indonesië, hij heeft zijn bedrijf daar moeten staken en woont sinds anderhalf jaar met zijn gezin in een klein kamertje in Nederland. De krant schrijft dat het vanwege het verleden moeilijk is om hier een nieuw leven op te bouwen. De CIA weigert elke communicatie en reageert niet op de zaak.

Bekijk de trending nieuwsvideo’s in de onderstaande playlist: