BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Bijna 20 Indonesische kinderen geëxecuteerd door Nederland eisen al schadevergoeding | het interieur

Tot nu toe hebben negentien Indonesische kinderen die tussen 1945 en 1950 standrechtelijk door Nederlandse strijdkrachten zijn geëxecuteerd, een schadevergoeding van 5.000 euro aangevraagd bij de Nederlandse staat. Dat meldt het ministerie van Defensie aan NU.nl.
Kinderen van Indonesiërs die tussen 1945 en 1950 door Nederlandse strijdkrachten zijn geëxecuteerd, kunnen sinds oktober 2020 schadevergoeding krijgen van de Nederlandse staat. Kinderen moeten kunnen aantonen dat hun vader is omgekomen bij een zogenaamde standrechtelijke executie (zonder enige vorm van proces).

Het ministerie van Defensie maakte bekend dat het ministerie destijds contact had opgenomen met vijf andere kinderen van geëxecuteerde inwoners van de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. Deze mensen kregen kleinere bedragen voor reeds lopende of afgewikkelde claims. Het ministerie van Defensie zegt dat bedrag te hebben verhoogd naar 5.000 euro.

Een woordvoerder van het ministerie zegt tegen NU.nl: “We hebben geen exacte cijfers, maar we kunnen ervan uitgaan dat bij deze standrechtelijke executies door Nederland zonder proces meer dan negentien mensen zijn omgekomen.”

niet weigeren

“Nederland heeft in Zuid-Sulawesi naar schatting 75 mensen geëxecuteerd”, zegt advocaat Lisbeth Siegfeld tegen de nieuwssite. “Over het bloedbad in Rawajdi, waarbij de weduwen van enkele Indonesische slachtoffers in 2011 20.000 euro schadevergoeding kregen van de staat, zouden gemakkelijk honderden kinderen kunnen krijgen.”

Tot afgelopen zomer assisteerde en vermoordde Zegveld tientallen familieleden van Nederlands-Indië. Volgens haar kan het zover komen dat de verdediging tot honderden schadevergoedingen betaalt. Er is immers geen periode waarbinnen mensen een vergoeding moeten aanvragen. Het is zorgwekkend dat alleen het ministerie de schadevergoedingsbepalingen beoordeelt, niet de rechter bijvoorbeeld. Desondanks geeft de advocaat het ministerie de afgelopen 12 maanden ook graag toelagen en heeft hij tot nu toe geen verzoeken afgewezen.

READ  Minggu Drenthe: corong yang dikenakan oleh Countess Eloise dan gym pribadi

“Het is een begin”, zegt Ziegfeld. “We kunnen beginnen te denken in aantallen, maar voor het succes van de zaken van die negentien kinderen maakt het niet uit of er twintig bijkomen.” Het was nog niet mogelijk om contact op te nemen met de advocaat die de nabestaanden bijstaat.

rechtszaal

De Haagse rechtbank oordeelde in 2014 dat Nederland verantwoordelijk is voor de schade die is toegebracht aan de kinderen en weduwen van geëxecuteerde mannen in Zuid-Sulawesi. Daarnaast vond ik Niet 1.200 maar minstens 1.550 Indonesiërs stervenDat blijkt uit onderzoek van journalist Manon van den Brikel in 2017. Het gaat om standrechtelijke executies onder leiding van militairen Jan Vermeulen, Jan Stofkins en Berthold Rejbors in dorpen in de regio’s Bari-Bari en Madijn.

Excuses

Nederlandse ambassadeur in Indonesië Mijn excuses voor de standrechtelijke executies in 2013 Tijdens de koloniale oorlog in voormalig Nederlands-Indië. “Namens de Nederlandse regering bied ik mijn excuses aan voor deze misstanden”, zei ambassadeur Tjerd de Zwaan op 12 september van dat jaar in het huis van Erasmus in Jakarta.

Een afbeelding van een executie in voormalig Nederlands-Indië, uit een fotoboek van een soldaat uit Enschede uitgezonden in 1947. © ANP