BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Wat denk je: ik maak me zorgen over klimaatverandering

Wat denk je: ik maak me zorgen over klimaatverandering

Honderd landen, waaronder Nederland, hebben een akkoord bereikt om voor het einde van dit decennium een ​​einde te maken aan ontbossing en landdegradatie. Landen trekken hiervoor miljarden uit. Het is een van de punten tijdens de Glasgow Climate Summit die ervoor moet zorgen dat het klimaat niet te hoog oploopt.

De overeenkomst heeft de steun van bosbouwleiders zoals Brazilië, Rusland, Canada, Indonesië en Congo.

Landen die deelnemen aan de Conventie zijn eigenaar van 85 procent van de bossen in de wereld. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 34 miljoen vierkante kilometer. De Britse premier Boris Johnson, die gastheer zal zijn van de COP26-klimaatconferentie, beschreef de overeenkomst als een “mijlpaal voor het beschermen en herstellen van de bossen op aarde”. Elke minuut gaan er nu zo’n 27 voetbalvelden verloren door ontbossing.

bescherming van inheemse volkeren

Om de belofte waar te maken, wordt tot 2025 10,2 miljard euro aan publieke middelen toegewezen. Daarnaast wordt er 6,2 miljard euro aan private middelen geïnvesteerd. Ook Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Noorwegen en een aantal goede doelen hebben afgesproken om 1,5 miljard euro rechtstreeks te investeren in inheemse volkeren om bossen te beschermen.

Ruim dertig financiële instellingen, waaronder verzekeraars en vermogensbeheerders als Aviva, Schroders en Axa, hebben aangegeven te willen stoppen met investeren in activiteiten die te maken hebben met ontbossing. Ongeveer hetzelfde aantal landen zegt te willen stoppen met de handel in palmolie, sojabonen en cacao. Er worden veel bossen gekapt om dergelijke producten te kunnen verbouwen.

De longen van de aarde

Er wordt ook gezegd dat bossen de longen van de aarde zijn, ze nemen een groot deel van de koolstofdioxide op. Dat ook Brazilië erbij betrokken is, betekent goed nieuws voor de Amazone, het grootste tropische regenwoud op aarde. Daar werden bossen op grote schaal gekapt voor landbouw.

READ  Nog niet achter geraniums: Esther & Constance biedt actieve buitenlessen voor senioren

wat denk je?

Er zijn geen elf stadsrondleidingen, maar overstromingen en hittegolven. De klimaatverandering van de afgelopen decennia heeft gevolgen voor de mens. Als we niet ingrijpen, verandert er meer van de dreiging. Maak je je daar zorgen over?