BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Coronablog: Katholiek Onderwijs: “Situatie in het basisonderwijs is niet meer mogelijk” – België

In Nederland ontkomt geen uithoek van het land aan de laatste uitbraak van het coronavirus. Van klein dorp tot stad, en van noord tot zuid, overal stijgen positieve tests in een ongekend tempo. In de nieuwste kaart van de corona in Nederland, die dinsdag wordt vastgesteld, staan ​​meerdere gebieden op het hoogste alarmniveau. De situatie is nu zeer gevaarlijk.

Nederland kent vier risiconiveaus om het coronavirus op te lopen. Van laag naar hoog is dit waakzaam, alarmerend, zeer ernstig en gevaarlijk. Twee getallen bepalen het risiconiveau in een gebied: het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnames. Er wordt rekening gehouden met de bevolking.

Sinds eind mei zijn alle 25 veiligheidszones geclassificeerd als extreem gevaarlijk. Momenteel zijn tien regio’s op het laagste niveau en wakker, terwijl de overige vijftien regio’s alarmerend een stap vooruit zijn. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jong schreef ‘s nachts van vrijdag op zaterdag aan de Tweede Kamer dat de situatie in twee regio’s al zeer ernstig is. De regio’s noemde hij niet, maar de enige twee regio’s die destijds aan ‘zeer zware’ voorwaarden voldeden, waren Amsterdam-Amstland en Groningen. Daar testten ruim 250 van de 100.000 inwoners binnen een week positief op het virus.

In het weekend verslechterde de situatie. Bijna 4.400 inwoners van Amsterdam en omstreken zijn de afgelopen zeven dagen positief getest. Het werd omgerekend naar 410 gevallen per 100.000 inwoners. In de voorgaande week waren er slechts 47 positieve tests voor elke 100.000 mensen. Groningen had de afgelopen zeven dagen 333,3 nieuwe gevallen per 100.000 mensen, een stijging van 989 procent ten opzichte van de voorgaande week.

READ  Indonesia berniat membangun sirkuit Formula 1 di Bintan atau Kepulauan Riau

Maar het virus verspreidt zich als een olievlek. Sinds het bericht van De Jonge is ook de Provincie Utrecht de grens van Very Serious overschreden. Er waren zaterdag minstens 1.541 positieve tests. Dit is een nationaal record: in geen enkele regio zijn er eerder zoveel besmettingen op één dag geregistreerd. De regio’s Kennemerland, Rotterdam, Reigenmund, Hollands Maiden, Joy-en-Fistrek en Haglanden zijn nog een dag of twee verwijderd van “zeer serieus” met veel positieve tests. Dan springen acht delen van Nederland, allemaal verontrustend, naar het hoogste niveau.

Negen regio’s gaan richting het op één na hoogste gevaarsniveau, Dangerous. Dit zijn Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland-Zuid, Midden, West-Brabant en Brabant-Zuidoost. Brabant Noord kan hieraan worden toegevoegd. De overige zeven regio’s zullen waarschijnlijk zorgen baren na dinsdag, het op een na laagste risiconiveau. Dit zijn Noord-Holland Noord, Friesland, Zuid-Limburg, Flevoland, Drenthe, Zeeland en Noord-Limburg. Dan is er geen alarmzone.

Ook is het mogelijk dat Nederland volgende week van kleur verandert op de Europese Corona-kaart. Nu is het land nog grotendeels oranje, met hier en daar wat groen, dankzij Corona Lee waar vorige week een einde aan kwam. Maar op de nieuwe kaart kleuren vanaf aanstaande donderdag Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen waarschijnlijk rood. Dankzij deze kaart kunnen andere landen hun burgers afraden om naar Nederland te komen en kunnen ze strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

(Belg)