BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Hoe de Paralympische Beweging een groot sportevenement werd

In 1948, op dezelfde dag als de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen, organiseerde Guttmann het eerste Paralympische Sporttoernooi, de Internationale Rolstoelspelen. Zestien voormalige soldaten, zowel mannen als vrouwen, in rolstoelen streden tegen elkaar in schietvaardigheid.

De Spelen zijn een jaarlijks terugkerend evenement geworden waaraan elk jaar meer atleten deelnemen. Het duurde niet lang voordat speerwerpen er een onderdeel van werd. De naam werd veranderd in de Stoke Mandeville Games, naar het ziekenhuis waar Guttmann werkte, en in 1952 stuurde Nederland een team, waardoor het toernooi internationaal werd.

In 1960 werden de Stoke Mandeville Games officieel omgedoopt tot de Paralympische Spelen. Dat jaar verzamelden meer dan 400 gehandicapte atleten uit 23 landen zich na de Olympische Zomerspelen in het Olympisch Stadion in Rome. Ze deden mee aan boogschieten, basketbal, zwemmen, schermen, speerwerpen, kogelstoten, kegelen, tafeltennis, vijfkamp en zelfs snooker.

Sindsdien worden de Paralympics altijd direct na de Olympische Spelen in dezelfde stad gehouden. De naam “Paralympisch” geeft het parallelle karakter van de spelen aan: het komt van het Griekse voorzetsel “para” dat “naast” betekent. De Olympische en Paralympische Spelen zijn twee eenheden.

READ  Indonesia berpeluang menjadi tuan rumah Formula 1 pada tahun 2025