BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Dit wordt elke 15 augustus besproken

Op 5 mei viert het Koninkrijk der Nederlanden onze bevrijding van de Duitse bezetting van Europa en de Japanse bezetting van Azië sinds 1945. Maar wist u dat elk jaar op 15 augustus de oorlog opnieuw wordt herdacht? Sinds het einde van de oorlog is die datum omgedoopt tot Nationale Herdenkingsdag in Indië.

Op 5 mei 1945 viert Nederland de bevrijding van de Duitse bezetting van Europa en de Japanse bezetting van Azië. 15 augustus is de nationale herdenkingsdag van Indië. Pas vanaf die datum eindigde de Tweede Wereldoorlog voor het hele koninkrijk der Nederlanden. Ook in Bergen op Zoom wordt hier rekening mee gehouden. En waar het meestal gebeurt op Residentie Moermont, wordt het dit jaar gevierd op Sportpark Rozenoord. In verband met Corona kan deze bijeenkomst dit jaar niet plaatsvinden.

Japanse bezetters geven zich over

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezetten de Japanners Indonesië, het voormalige Nederlands-Indië. Japan gaf zich over vanwege het Amerikaanse bombardement op Hiroshima (6 augustus 1945) en Nagasaki (9 augustus 1945). Als gevolg hiervan eindigde de oorlog tegen het Koninkrijk der Nederlanden, waartoe ook Nederlands-Indië behoorde, op 15 augustus.

Dit wordt gevierd

Tijdens de National Indies Celebration is vaak A. Jasmijn gedrag. Dit is de Indiase jasmijn en het is het nationale symbool van respect, toewijding en mededogen. Tijdens deze feestdag worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. De oorlog trof alle bevolkingsgroepen in Zuidoost-Azië. Denk aan de Indonesiërs, de koningen, de Indo-Europeanen, de Europeanen, de Papisten, de Indiase joodse gemeenschap en de Chinees-Indonesiërs. Net als in Nederland waren veel mensen het slachtoffer van dwangarbeid, waren er concentratiekampen en leed een groot aantal mensen aan trauma’s.

READ  Acara olahraga internasional pertama setelah Perang Dunia I diadakan di Paris pada tahun 1919

(De tekst loopt verder onder de afbeelding)

Tijdens het Indisch National Memorial (2016) zijn bloemen geplaatst bij het Indisch Monument in Den Haag. Foto: Ilvy Njiokiktjien

Herdenking van Nationaal Indië in 2020

We denken dus niet alleen aan 5 mei, maar ook aan 15 augustus 75 jaar vrijheid. De koning en de premier vertelden het bijvoorbeeld tijdens een nationale viering Het Indisch Monument in Den Haag. Wilt u ook herdenken? Door Corona ziet 15 augustus er dit jaar een beetje anders uit. De Indië Nationale Viering wordt live uitgezonden op NPO1 van 12.10 tot 13.30 uur. De viering is ook online te volgen op Opstarten van de NPO Of de Facebookpagina voor NOS.

De oorlog is nog niet voorbij

Misschien is de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden voorbij, het betekent niet dat er vrede heerst in het huidige Indonesië. volgens Nationale verjaardag 15 augustus 1945 In de laatste fase van de oorlog wakkerde de Japanse bezetter nationalisme en anti-Nederlandse sentimenten aan bij grote delen van de bevolking. Het resultaat: twee dagen na de capitulatie van Japan riep Soekarno op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit.

Republiek Indonesië

Als gevolg hiervan werd de Republiek Indonesië een realiteit. Een periode van chaos en geweld breekt aan, waarop Nederland met oorlog reageert. Vaak wordt de term ‘Politie werkGebruikt. De eerste gewelddadigheden begonnen op 21 juli 1947 en de tweede vond plaats in december 1948. Nederland erkende de onafhankelijkheid van Indonesië op 27 december 1949 niet, behalve nadat duizenden waren gedood en onder druk van de Verenigde Naties.

Lees verder: