BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Criminele invloed bij een op de acht amateursportverenigingen | interieur

Een op de acht amateursportverenigingen in Nederland vertoont de afgelopen twee jaar tekenen van criminele inmenging. Dit is een bekend probleem bij voetbalclubs, maar nu zijn voor het eerst ook tennis, handbal, ijshockey, honkbal en badminton onderzocht.
Clubs en vakbonden weten zelden wat ze moeten doen als criminelen invloed proberen te krijgen in de club. wie komt uit? Onderzoek uitgevoerd door Bureau Bruinsma, het Mulier Instituut en de Universiteit van Tilburg, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, rapportages Noorse Vluchtelingenraad.

Er zijn onder meer ruim 1.800 sportscholen ondervraagd en er is informatie ingewonnen bij politie- en justitiediensten die onderzoek doen naar de vermenging van onder- en bovenwereld. Het is voor het eerst dat landelijk onderzoek is gedaan naar de omvang van criminele inmenging in amateursportverenigingen.

Bestuursleden met een strafblad drugshandel in de kantine

Ondermijning, de vermenging van de onder- en de bovenwereld, was al een bekend probleem in de wereld van het amateurvoetbal. Toen bleek uit onderzoek in Brabant dat criminelen Ik sponsor graag voetbalclubs. Nu blijkt het effect in bijna alle sporten aanwezig te zijn. Voor het onderzoek werden federaties en verenigingen van tien verschillende sporten geraadpleegd – die allemaal het probleem erkenden.

Criminele beïnvloeding kan op verschillende manieren: mensen met een strafblad die lid worden van de raad van bestuur van een sportclub, of ze gebruiken de kantine om drugs te smokkelen, illegaal gokken of crimineel geld wit te wassen via clubs. Criminelen gaan liever op zoek naar clubs met een eigen kantine of een commerciële club.

READ  Hoe u een livestream van de Gateshead Diamond League-serie kunt bekijken

“De sportfederatie heeft een sociale functie. De crimineel kan daar handelen naar zijn imago, bijvoorbeeld door rondleidingen aan te bieden of de club te sponsoren. Dit kan uitmonden in een lastige ingreep, zoals witwassen door middel van geldstromen in de club.” Monique Bruinsma, een van de onderzoekers, tegen Noorse Vluchtelingenraad. “Als clubs, gemeenten of politiediensten er niet op tijd getuige van zijn, kan deze club het spel van criminelen worden. Dit is een klassieke combinatie van onder- en bovenwereld.”

Bekijk hieronder de trending nieuwsvideo’s: