BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Van tag tot footvolleybal, exotische sportfans moeten hebben op de Asian Games

Wie in Jakarta er niet omheen kan. De stad is gevuld met bezoekers van de Aziatische Spelen, waar ongeveer 12.000 atleten meer strijden dan de Olympische Spelen.

Naast traditionele sporten als zwemmen en voetbal staan ​​er ook exotische specialisaties op het programma die in Nederland niet of nauwelijks worden beoefend. Zo is paragliden een officiële sport op de Asian Games, is er skateboarden – een nieuw Olympisch record in Tokio – en zijn er sepak- of volleyballers. Daarnaast strijden spelers, bridgers, drakenbootracers en kabaddi-spelers om medailles.

Voor de meeste Olympische sporten zijn de Aziatische Spelen een nevenevenement, aangezien de belangrijkste deelnemers niet vaak uit Azië komen. Er zijn echter een paar grote namen op de show die vorige week prestaties van wereldklasse gaven, en het kampioenschap is nu halverwege.

wereldrecord

Zo is zwemster Xiang Liu 50 keer in het water gesprongen, een afstand die ze op haar programma verdiende voor de lol. Leo ligt het liefst op haar buik. 50 kür is haar beste afstand.

Haar uitstapje naar de rugslag bleef niet onopgemerkt. Liu zwom “per ongeluk” een wereldrecord. Met een tijd van 26,98 was ze de eerste vrouw die onder de 27 seconden dook. Haar landgenoot Jing Zhao’s oude record van 27.06 dateert uit het tijdperk van de nu verboden rubberen badpakken.

Een wereldprestatie, maar de poolkoningin was de 18-jarige Japanner Rikako Iki, die al deel uitmaakte van de Rio Games. Gisteren zwom ze voor haar vijfde gouden medaille in de 4 x 100 wissel, wat haar in totaal op zeven medailles bracht. Ikee is de tweede meest succesvolle atleet op de Asian Games. Alleen de Noord-Koreaanse So Gin Man presteerde in 1982 beter, met zeven keer goud en acht medailles. Op de Tokyo Games twee jaar later in haar thuisland zal Iki een van de vrouwen zijn die de buit voor het organiserende land zal moeten incasseren.

eerste nederlaag

Kabaddi staat niet op het programma in Tokio. Maar als andere landen India ineens kunnen verslaan, kan het weer een wereldwijde sport worden. Kabaddi is een sport die voornamelijk in India en omgeving wordt beoefend. Spelers moeten elkaar aantikken terwijl ze “Kabaddi” roepen.

Sinds de introductie van de lever op de Aziatische Spelen van 1990 heeft India alle titels gehad, zowel bij mannen als bij vrouwen. Gisteren maakte Iran een einde aan de 28-jarige dominantie van India met een overwinning in de halve finales bij de mannen. Zuid-Korea liet maandag al in de groepsfase zien dat het niveau in andere landen stijgt, toen India voor het eerst een nederlaag leed in een wedstrijd op de Spelen.

Voor sommige atleten is er meer dan een eer of een medaille. Voor de Zuid-Koreaanse voetbalster Heung-Min Son telt alleen de eindzege. Als hij goud krijgt met Zuid-Korea, ontloopt hij de dienstplicht in zijn thuisland. De Tottenham Hotspur-spits heeft nog hoop. Hij boekte gisteren een plek in de kwartfinales door Iran met 2-0 te verslaan.

De zoon is 26 jaar oud en moet voor zijn 28e jaar in het leger gaan. Een uitzondering vormen atleten die een medaille winnen op de Olympische of Aziatische Spelen.

READ  Speciale tv-zender voor Eemsmondsport | noordelijke krant