BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

De noodkreet van de Sportfederatie: ontspan ook binnensporters

De noodkreet van de Sportfederatie: ontspan ook binnensporters

Begin vorig jaar was zeker driekwart van de Nederlandse kinderen actief en nu iets meer dan de helft. Dat is een historisch dieptepunt, zegt Gerard Delissen, algemeen directeur van het NOC-NSF Sports Parachute. Ruim dertig sportverenigingen en belangengroepen stuurden dinsdag een urgent bericht naar Den Haag Politiek. Er moet perspectief zijn op de zes miljoen mensen – jong en oud – die door coronavirusmaatregelen nog steeds niet kunnen sporten in hallen, hallen en zwembaden.

Op de dag dat ze een lichte ontspanning van de buitensport introduceert, benadrukten de ondertekenaars dat het kabinet en de Tweede Kamer meer aandacht moeten besteden aan binnensporters, ‘voor de helft van de Nederlandse sporters die nu gedwongen zijn tot inactiviteit’. “Deze groep had nauwelijks de gelegenheid om iets te doen aan hun drastisch verminderde mentale en fysieke gezondheid.”

Uit een onderzoek van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen vrijdag bleek dat Nederland een hoge prijs betaalt voor het groeiende gebrek aan beweging. De sociaaleconomische ongelijkheden zijn toegenomen en tegen 2020 zullen 46.000 jaar gezond leven verloren zijn gegaan.

In de brief staat dat de afname van het bewegen het grootst is bij kinderen en jongeren. “Meer dan een miljoen kinderen sporten niet of veel minder.” Delestin: “Het sluiten – ook voor kinderen – van alle binnensportfaciliteiten is hiervoor een belangrijke reden.”

Badminton of gymnastiek

Terwijl in het ene gezin kinderen al die maanden buiten hockey konden spelen, zijn in het andere gezin tieners thuis, omdat ze ooit voor badminton of gymnastiek kozen. Soms heeft in hetzelfde huis een van de kinderen het geluk om te voetballen, terwijl de ander lange tijd niet heeft kunnen zwemmen.

Marek van der Blas, directeur van de Gymnastiekfederatie, maakt zich zorgen over haar jeugdleden. “Deze jonge kinderen sporten alleen in een georganiseerde context, dus in de sportschool. Ze worden maandenlang gemarginaliseerd en dat heeft verstrekkende gevolgen voor hun ontwikkeling zowel fysiek als mentaal.”

Volgens de directeur-generaal van de Nivobo Volleybal Federatie, Guido Davio, loopt de unieke sportinfrastructuur van Nederland gevaar. “Het is belangrijk om weer tot leven te komen in de binnensportverenigingen, zeker met de visie van komend seizoen. Om het contact binnen de clubs te behouden, is het nodig dat mensen elkaar weer ontmoeten om hun sport te beoefenen.”

Coronakilo

De vertrekkende premier werd op de persconferentie van 8 maart met zijn eigen woorden minutieus herinnerd door sportfederaties. Hij gaf toen toe dat we samen miljoenen Chorionophilus hebben gewonnen en dat er “weinig dingen gezonder zijn dan samen sporten”. Desondanks is het aannemelijk dat de hulpvraag op papier niet snel in concreet beleid zal worden vertaald, stelt minister Van Arck. Ook bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn vrijdag brieven binnengekomen uit de sportwereld en fitnessbranche, zei hij.

We weten dat ze alles in orde hebben, met inachtneming van de regels van de corona, maar het aantal besmettingen is nog steeds erg hoog. De druk op de zorg is nog steeds erg groot. Dan moet het kabinet besluiten nemen. Besloten is om meer ruimte te geven aan buitensporten. We hopen dat er binnenkort meer komen. Door binnensporten toe te staan, zal het aantal bewegingen van mensen weer toenemen. Dit maakt de cijfers op dit moment onwenselijk. ”

Lees ook:

Beweeg niet? Het lichaam gaat binnen een paar weken achteruit

Door de aura bewegen miljoenen mensen veel minder dan voorheen. Zelfs een op de tien Nederlanders die aan sport doen, is helemaal gestopt. Wat betekent dat voor je lichaam?

READ  Volgens personal trainer Lisanne zijn dit de beste tips om thuis te sporten