BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Kabinet bereidt zich voor: ‘Deze stap is niet gratis en zeker niet definitief’

Premier Marc Rutte en minister Hugo de Jong (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens hun persconferentie over coronamaatregelen.Foto van ANP – Sem van der Wal

Een jaar na de uitbraak van Corona in Nederland balanceert de overheid voor het eerst niet op het slappe koord tussen het beperken van het virus en het beperken van de sociale, psychologische en economische gevolgen van deze aanpak. De discussie over dit onderwerp is een onderwerp van toenemende spanning in het land maar ook in het kabinet sinds enkele weken.

Hij maakte dinsdagavond duidelijk dat Rota niet ongevoelig voor hem was, maar dat hij hem wel zo’n hevige hoofdpijn bezorgde. We zijn op weg naar betere tijden en een geleidelijke openstelling van de samenleving. Dit perspectief bestaat. Maar op dit moment zitten we nog in een heel moeilijk stadium. Met maandenlange hoge druk op ziekenhuizen. Het Britse alternatief ging vooruit. En met een derde golf is volgens experts onvermijdelijk.

Maar ook de andere werkelijkheid vraagt ​​steeds meer aandacht. Hoe langer deze crisis voortduurt, hoe moeilijker het voor ons zal zijn. Vooral voor sommige groepen. We zijn er moe van. De gevolgen stapelen zich op. Om het in het Nederlands te zeggen: het moet duurzaam zijn.

Kom tot rust

Op basis van deze analyse heeft de overheid het lek gevonden dat al druppel voor druppel is gelekt. ‘We gaan wat meer risico nemen,’ zei Rute. Naarmate de regels voor de sport toenemen, hoopt de regering meer lucht te geven aan jonge mensen (tot 27 jaar) die zich gevangen voelen in lockdown. Naast kappers mogen ook tattoo-artiesten, schoonheidssalons, rijscholen en andere beroepen volgende week weer aan het werk, met uitzondering van sekswerkers. De belangrijkste ontspanning is het onderwijs: middelbare scholen kunnen hun leerlingen weer een klein deel van de week in de klas krijgen. Dit geldt ook voor het middelbaar beroepsonderwijs.

De regering benadrukt dat de lockdown grotendeels zal blijven bestaan, juist om die weinige versoepelingen mogelijk te maken. De avondklok is verlengd tot 15 maart en er werd geadviseerd huisbezoeken te beperken tot één persoon per dag. De horeca en detailhandel blijven grotendeels gesloten; De winkels zijn vanaf volgende week op afspraak te bezoeken, maar alleen met een klein aantal klanten tegelijk.

Ernst

Hoewel het kabinet dinsdagavond eigenlijk wilde uitdrukken dat de situatie nog steeds gevaarlijk is, gaat de rust nu iets verder dan vorige week gepland. Deels is het een reactie op groeiende sociale onrust. Nadat restaurantondernemers maandag aankondigden naar de rechter te stappen om de heropening af te dwingen, dreigden verschillende winkeliers volgende week toch hun zaak te openen, ook nu de regering anders besliste.

Ook de associatieve beweging van FNV vindt het tijd voor meer ontspanning: “ Het begrip van auraschalen ebt weg. Het wordt steeds moeilijker om mensen aan te moedigen zich aan de regels te houden.

Minister De Jong zei dat hij vindt dat het kabinet inderdaad te ver durft te gaan, hoe voorzichtig de stappen ook mogen zijn: “Wees voorzichtig in plaats van er achteraf spijt van te krijgen en ga terug naar af.” Conditionaliteit heeft een sterke invloed op Rutte. We zullen er alles aan doen om te voorkomen dat we het onderwijs opnieuw moeten sluiten. De maatschappelijke betekenis hiervan is simpelweg te groot. Maar als de cijfers over een paar weken het plafond bereiken, liggen alle aanhaalopties weer op tafel.

Dringender dan voorheen koppelde hij dit aan het verzoek van het land om zich aan de regels te blijven houden. Waar het vroeger een beroep was, is het nu een afspraak die hij met “iedere Nederlander” wil maken: “De afspraak dat jij en ik de spelregels strikt zullen naleven. Jouw gedrag doet er toe.

READ  Het perspectief is dat er met de aura geen perspectief is