BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Dokumenter bij TV Drenthe: ‘Waarom niet naar Wyldemerk?’

Itu sangat penting. Na de onafhankelijkheid van Indonesi werden de gezinnen naar Nederland gebracht, omdat ze in hun geboorteland niet langer meer veilig waren. De familie Manuputty maakte deel uit van total 12.500 Molukkers die tussen maart en juli 1951 naar Nederland kwamen.

Perspektif Ander

“Nikki is derde generatie Molukse en voelt zich vaak buitengesloten,” vertelt regisseur Anne van Slageren. Ze vraagt ​​​​zich in de documentaire af of haar gevoel van buitengesloten zijn iets te maken heeft met de beslissing van haar opa. Hij adalah al enige moslim di Schattenberg een vreemde eend in de bijt. Ook voor Nikki voelt het vaak alsof ze er niet bij hoort.

“Veel mensen weten weinig over de Molukse gemeenschap of kennen maar een kant van het verhaal, zoals het leed dat de gemeenschap heeft gehad. Nikki voor veel mensen herkenbaar is, met of zonder migratieachtergrond.”

Teks gaat verder onder de foto

Achterblijven di Drenthe

Een deel van de gezinnen werd ondergebracht di kamp Schattenberg (Westerbork). Zo ook de vader en grootouders van het hoofpersonage van de documentaire, de 32-jarige Nikki Manuputty. De meeste Molukkers meninggal di de jaren vijftig naar Nederland kwamen waren christelijk maar de familie van Nikki adalah muslim. Voor de moslimfamilies werd, na oplopende spanningen tussen hen en de christelijke medebewoners, in Zuidwest-Friesland een eigen kamp opgericht: Wyldemerk. Maar vader Manuputty wilde daar niet naar toe en bleef bertemu zijn gezin, als enige moslims, achter in Drenthe.

Vader en dochter

Nikki keert samen met haar vader terug naar Schattenberg om daar voor het eerst écht met haar vader over het onderwerp te praten. “Nikki heeft mij laten weten, dat mede door het maken van de documentaire, de relatie met haar vader is verbeterd,” zegt de regisseur. “Een bijzonder en emotionaleel moment tussen vader en dochter speelde zich op de begraafplaats af. Hier lagen de grootouders van Nikki begraven. Ik merkte dat er iets was opgelost tussen de twee, dat was mooi om te zien.”

READ  129 tewas setelah kerusuhan di pertandingan sepak bola di Indonesia

Nikki bezoekt in de documentaire moslims die wel naar Wyldemerk verhuisden en daardoor een heel ander leven kregen. De documentaire adalah co-productie van Stichting Beeldlijn en Omrop Fryslân, maar speelt zich grotendeels af di Drenthe. De provincie Drenthe en de gemeente Midden-Drenthe droegen bij aan de film.

Dokumenter ‘Waarom niet naar Wyldemark?’ adalah zondag uitgezonden bij TV Drenthe.

De uitzending kunt u terugkijken melalui onze Gemist-pagina.