BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Een 45.000 jaar oude grottekening van een varken in Sulawesi in …

De varkentekening is gesigneerd met twee vingerafdrukken.
Foto: AFP

De oudste grottekening ooit werd gevonden in een grot op het Indonesische eiland Sulawesi. Het varken werd meer dan 45.000 jaar geleden gefotografeerd.

Dit betekent dat de tekening minstens 1600 jaar ouder is dan de grottekening waarvan bekend was dat deze de oudste tot nu toe was en die ook in Sulawesi werd gevonden.

De ontdekking is te danken aan de Indonesische archeoloog Basran Burhan, maar hij vond de tekening na een hint van een inheemse stam. Ze leidde hem naar de grot in een afgelegen vallei, die alleen in het droge seizoen toegankelijk was. Daar was Burhan de eerste man van buiten de stam die het varken van 1 meter 36 bij 54 centimeter zag, geplaatst met twee vingerafdrukken. Het varken lijkt te worden gezien als twee soortgenoten, maar ze zijn minder goed bewaard gebleven.

De datering van de resterende restanten op de tekening geeft een leeftijd van 45.500 jaar. Dus de afbeelding zelf zou ouder kunnen zijn.

Hoogstwaarschijnlijk is de tekening getekend door vroegmoderne mensen, maar het kan niet worden uitgesloten dat de kunstenaar een Denisovan was, een soort Neanderthalers. Nader onderzoek van vingerafdrukken kan DNA opleveren, wat wellicht meer duidelijkheid over dit onderwerp kan geven.

Grottekening gemaakt van rode oker kleurstof. Het is niet verrassend dat varkens worden gefotografeerd. Sinds mensen de Indonesische archipel zijn binnengekomen, hebben ze op dit dier gejaagd.