BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Bommenmaker gearresteerd bij aanval op Bali | Buitenland

Een van de breinen achter de dodelijke aanslag op Bali in 2002 werd in Indonesië gevangengenomen. Zulkarnaen was de militaire commandant van de terreurorganisatie Jemaah Islamiyah. Hij wordt verdacht van het maken van de bommen die destijds het toeristencentrum troffen.
De terrorismebestrijdingseenheid van Indonesië heeft donderdag Aris Sumarsono, zoals zijn echte naam, op het eiland Sumatra gearresteerd. Gezocht sinds 2003.

Autoriteiten zeggen dat bioloog Zulkarnaen de militaire leider was van Jemaah Islamiyah, een terroristische organisatie die gelieerd is aan Al Qaeda. Hij wordt verdacht van het maken van bommen die bij verschillende aanslagen zijn gebruikt.

Toeristen

De grootste aanslag vond plaats in het toeristencentrum van Bali in 2002, waarbij 202 mensen omkwamen, de meesten van hen toeristen. Zulkarnen zou ook betrokken zijn geweest bij de aanslag op het Marriott Hotel in Jakarta in 2003, waarbij 12 mensen om het leven kwamen.

Zulkarnaen was een van de eerste groep Indonesische militanten die naar Afghanistan ging om jihadisten op te leiden. Hij zou ook een andere bommenmaker van de Islamic Group hebben gehuisvest. Deze terreurverdachte, Opec Lawanga, werd vorige week gearresteerd nadat hij sinds 2005 op de vlucht was.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ruïne na de aanslag op Bali in 2002. © Bureau voor milieubescherming

De Indonesische politie heeft de afgelopen maand meer verdachten van islamitisch terrorisme opgepakt. Zulkarnaen’s verblijfplaats werd onthuld door middel van ondervragingen.

Zwarte lijst

READ  Coronablog: Alle Corona-cijfers stijgen - België

De VN-Veiligheidsraad heeft Zolkarnen sinds 2005 op de zwarte lijst gezet vanwege zijn banden met Taliban-leider Osama bin Laden. Gezien als een van de sleutelfiguren in Al Qaeda in Zuidoost-Azië, was hij een van de weinigen in Indonesië die rechtstreeks contact had met het netwerk van Bin Laden.

Zolkarnen zou het bevel hebben gevoerd over een speciale gevechtseenheid (Laskar Kos). In 2003 werd hij de militaire leider van Jemaah Islamiyah nadat zijn voorganger, Insip Nurjman (Hambali) in Thailand was gearresteerd.

Toen slaagden de Indonesische veiligheidstroepen erin de Jemaah Islamiyah te onderdrukken door honderden militanten te arresteren en leiders en bommenwerpers te vermoorden. Maar de afgelopen jaren werd de heropleving van het islamitisch extremisme bedreigd door nieuwe groepen ISIS-sympathisanten, waaronder Indonesiërs die vochten met de Islamitische Staat in het Midden-Oosten.

Bekijk populaire nieuwsvideo’s in de onderstaande afspeellijst: