BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Een plan tegen armoedepraktijken in Maple: “Alle sportclubs verbinden”

Kinderen krijgen straks te maken met tien verschillende sporten. Hiervoor zoekt hij samenwerking met andere sportverenigingen.

Voor de nieuwe trend bij MSC laat De Grip zich inspireren door René Wormhoudt. Hij werkte 24 jaar bij Ajax en ontwikkelde een nieuw bewegingsparadigma. De focus ligt op tien verschillende bewegingsvormen. ‘Schieten en schieten’ is een van die vormen, net als ‘rennen en joggen’. Deze vormen zijn bekend op het voetbalveld.

Maar “gooien, vangen, slaan en richten” is iets heel anders. “Het is slim om het kind volledig mobiel te krijgen, zodat hij alle spieren en elk lichaam gebruikt. Dat heet brede motorische ontwikkeling”, zegt de Greep. Daarom belde hij de badmintonclub in Maple. Ze hebben wat trainingen gevolgd van voetballers. “Omdat je afwisselender gaat bewegen, maak je ook andere spieren sterker.”

Johan Cruijff

Ook is “Balance and Fall” een van de tien vormen. “Deze week zag ik een video van een voetballer. Hij viel maar rolde, gooide zijn hoofd en stond weer op. De jongens van vandaag staan ​​niet meer op. Omdat ze het niet gewend zijn. geblesseerd bij de val omdat ze niet meer in staat zijn om op de watervallen te komen. En daar komt de Judobond voor”, zegt de Gripp.

Om indruk te maken op voetballers maakte hij een vergelijking met Johan Cruijff. “Hij speelde in zijn jonge jaren veel honkbal. Dat zag ik later toen hij aan het voetballen was. In het honkbal leerde hij zijn bovenlichaam goed te gebruiken, waardoor zijn balans als voetballer beter is. Het versterkt elkaar.”

READ  Kunjungan tinggi di Stedelijk College di Eindhoven: "Kami berjalan selama dua jam tanpa berkeringat" | Eindhoven

Het feit dat kinderen met meerdere sporten omgaan, zou hen langer in beweging moeten houden. “Veel atleten stoppen op 16-jarige leeftijd”, zegt de Greep. “Maar uit onderzoek blijkt dat sporters die meerdere sporten hebben beoefend ook langer actief blijven. Ze vinden sporten uiteraard leuker en soms zelfs tot in de dertig. Het is ook makkelijker omdat ze gezonder zijn.”

Enorm gebrek aan lichaamsbeweging

Het moet betere voetballers opleveren, maar vooral gezonde kinderen. Het hoofddoel is het terugdringen van het bewegingstekort bij jongeren. “Je ziet de conditie van kinderen afnemen”, zegt Greeb. “Vroeger had je een ouderwetse gymles waar de kinderen veel aan het sporten waren. Dat is drastisch veranderd. Bovendien wordt er weinig buiten gespeeld en zie ik de kinderen bijna niet meer voetballen op de binnenplaatsen.”

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft onderzoek gedaan naar bewegen onder jongeren. Hieruit blijkt dat Nederlandse jongeren tussen de 12 en 20 jaar meer dan tien uur per dag zittend doorbrengen. Slaap is hier niet bij inbegrepen. “Zo’n aantal is schokkend. Daarom moeten we nu iets voor jongeren doen. Hoe mobieler kinderen zijn, hoe gezonder ze zijn en hoe kleiner de kans op blessures. En die directe link is duidelijk.”

De sportschool wordt steeds populairder onder jongeren. De Grape heeft daar zijn twijfels over. “Dit zijn volledig eenzijdige bewegingen. Bovendien hebben teamsporten de drive om tot het uiterste te gaan. Je hart heeft het zo nu en dan nodig.”

Ouders zelf ook

De nieuwe oefeningen worden al op klein formaat uitgevoerd. “Bijvoorbeeld door frisbee te spelen tussen de voetbaloefeningen door”, zegt de Gripp. Binnenkort hoopt hij een extra trainingsavond op te zetten, gericht op nieuwe oefeningen uit andere sporten. “Wat mij betreft is elk kind uit de omgeving daar welkom.”

READ  Coronablog: Jambon wil met de culturele sector de juiste steunmaatregelen vinden

De gemeente Maple ondersteunt het project met een subsidie. “Ze erkennen ook dat dit een groot maatschappelijk probleem is”, zegt de Greep. Als het aan hem ligt, wordt hij door heel Drenthe gegooid. “Dat is makkelijk, als we de coaches gaan trainen om deze methode in hun eigen club toe te passen.”

De Grip is niet in oorlog met Netflix- en Playstation-games. “Het een moet het ander niet uitsluiten”, zegt hij. “Als we ons best doen, voelen de kinderen het weer. Daarna gaan ze na een middagje spelen vol enthousiasme het sportveld op.” En dan is het volgens het MSC-lid niet nodig om bij de kinderen te blijven. “Als dit met de kinderen wordt besproken, kijken de ouders zelf ook in de spiegel. Het zou dus goed zijn om deze groep meer in beweging te krijgen.”

Lees ook: