BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Frits Tampong, 74, overleden | Zeewold Nieuws

ZEEWOLD – Fritz Tampong, nauw betrokken bij de totstandkoming van voetbal in Zeewold, is op woensdag 18 augustus plotseling overleden. Frits werd 74 jaar.

Frits Tambung werd geboren op 8 juli 1947 in Deokjakarta, een maand voor het uitroepen van de Republiek Indonesië. Als jongen uit de Molukken kwam hij kort daarna met zijn ouders naar Nederland. Tijdens zijn werkzame leven heeft Fritz mensen met een handicap begeleid. Zijn specialiteit was “helpen leven”. Op 47-jarige leeftijd kwam hij in Zeewold wonen. Het werd een populaire look. Bijna iedereen kende frits en bijna iedereen kende frits. Hij had een vriendelijk en geïnteresseerd gesprek met iedereen die dat wilde. Dat kwam natuurlijk ook omdat Frits overal bij betrokken was. Sinds 1997 heeft hij verschillende functies bekleed bij Voetbalclub Zeewolde. Hij was achtereenvolgens coach voor C3, B2 en B1. Hij heeft ook verschillende seniorenteams gecoacht. Hij werd echter beroemd door G-voetbal. In 2005 nam hij het initiatief om bij VV Zeewolde een speciaal G-team te vormen. Hij was bijna tien jaar haar coach. Het maakte ook verschillende bedrijven enthousiast om teamsponsor te worden. Elk jaar speelden G-voetballers hun traditionele nieuwjaarswedstrijd tegen Stadhuis Zeewold, met Frits Tampung Bokal als inzet. Bijna elk jaar is de trofee in het bezit van het G-team gebleven, in de editie van 2020 pakte het bloeddorstige gemeentebestuur een historische overwinning (4-1) en mocht de Frits zijn trofee overhandigen aan burgemeester Gerrit Jan Gorter. Frits was ook muzikant. In dit kader organiseert hij bijvoorbeeld regelmatig jamsessies. Ook was hij medeoprichter van de commissie Zeewolde 5 mei, stond hij op de shortlist van PvdA/GroenLinks en richtte hij op zondagochtend stoelen op bij de Evangelische Gemeente Zeewolde. Frits had een zwak voor de kinderen. Via de door hem opgerichte Kinder Voorop hielp hij kansarme kinderen aan beweging. Met zijn fonds zorgde Frits ervoor dat bijdragen geen reden konden zijn waarom kinderen niet lid konden worden van een sportvereniging, of dat hij kortingen aanbood op de aankoop van schoenen of sportkleding. Aanvankelijk richtte Kinderen Voorop zich vooral op voetbal, daarna kwamen andere takken van sport in beeld. De grootste wens van Frits was om alle kinderen in de basisschoolleeftijd de kans te geven om te leren zwemmen. Het was geen ongeluk. In 1976 verloor hij zijn oudste zoon Wilfred op tweeënhalfjarige leeftijd door verdrinking. Hij was heel blij toen hij hoorde dat Het Baken Zwembad zou blijven bestaan!

READ  Ke mana pun Klok bermain voli pantai, Louis van Gaal tidak pernah jauh

Niet alle ideeën en initiatieven van Fritz haalden de eindstreep, maar dit was nooit te danken aan zijn inzet en enthousiasme. Hij heeft nog een afspraak met Zeewolde Actueel voor een interview over racisme. Als Molokan heeft hij zelf gezegd dat hij nooit is gediscrimineerd (in Zeewolde) en dat een personage als Zwarte Piet onlosmakelijk verbonden is met het Nederlandse erfgoed. Frits was al een tijdje ziek. Zijn overlijden op woensdag 18 augustus kwam echter vrij onverwacht voor zijn familie en naaste verwanten. Op de rouwkaart staat: “Ik heb eindelijk Wilfred ontmoet.” Naast Wilfred (de oudste) had Fritz nog drie kinderen en zes kleinkinderen, op wie Frits erg trots was.

In overleg met de familie stelt VV Zeewolde haar kantine op zondagmiddag 22 augustus tussen 13.00 en 15.00 uur ter beschikking om het condoleanceregister te tekenen of een bericht voor de familie achter te laten. De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden. Bloemen kunnen bezorgd worden op Platina 13 in Zeewolde.