BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Gebruik istilah ‘bersiap’ di Rijksmuseum-tentoonstelling volgens OM niet strafbaar

© Pintu Aangeboden NU.nl


Het gebruik van de term ‘bersiap’ (sta paraat) adalah niet strafbaar. Tegen het gebruik van het woord di een tentoonstelling in het Rijksmuseum adalah twee keer aangifte gedaan, maar de klachten zijn door het Openbaar Ministerie (OM) geseponeerd. De term valt volgens het OM onder de vrijheid van meningsuiting en het gebruik ervan is daarom niet strafbaar.

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) en het Komite Utang Kehormatan Belanda (Stichting Comité Nederlandse Ereschulden) hadden vorige maand aangifte gedaan van disccriminatie en groepsbelediging. De aangiftes waren gericht tegen een Indonesische gastcurator van de tentoonstelling en tegen het Rijksmuseum, de directeur en een curator van het museum.

Het woord ‘bersiap’ werd tijdens de period na de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië als strijdkreet gebruikt door Indonesische vrijheidsstrijders.

Volgens justitie is het gebruik van de term echter niet strafbaar. “Het begrip bevat naar oordeel van het OM geen negatieve conclusions over Indonesiërs als groep wegens hun ras. De term duidt wel historische gebeurtenissen aan. Daarnaast is de uitlating gedaan in het kaderappel ij debatsch

Het OM schrijft in de sepotbrieven aan de aangevers: “Het strafproces is niet bedoeld voor het beslechten van een debat over historische gebeurtenissen.”

Dalam antword hierop heeft de FIN tergila-gila een artikel 12-prosedur tegen tegen gastcurator Bonnie Triyana, die in een interview liet weten niets van de term te moeten hebben. Daarmee ontkent hij volgens de FIN de ellende van de mensen die onder de genoemde aanvallen leden. Een artikel 12-procedure kan gestart worden als iemand het niet eens is met het besluit van de officier van justitie. Het gerechtshof buigt zich mogelijk dan opnieuw over de aangifte.

READ  Drama satir Sweet Dreams membuka Festival Film Belanda

De tentoonstelling Revolusi! Indonesia onafhankelijk wordt op 11 februari di het Rijksmuseum geopend.