BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Museum Haags di sebelah kiri pintu Belanda-IndiaMuseum Haags di sebelah kiri pintu Belanda-India


© ANP
Museum Haags di sebelah kiri pintu Belanda-India

DEN HAAG (ANP) – Di Museum Sophiahof di Den Haag buka vrijdag officieel de expositie ONS LAND – Dekolonisatie, generaties, verhalen. Het is volgens de initiatiefnemers een tentoonstelling die laat zien hoe de vroegere kolonie Nederlands-Indi doorleeft in de Nederlandse samenleving van nu. Dinsdag opent deze voor publiek.

De tentoonstelling is opgezet als een reis van het nu tot in de jaren vijftig van de afgelopen eeuw. Het draait er vooral om persoonlijke familieverhalen van de verschillende generaties. “De jongste generatie laat zien hoe ze hun familieverhaal weet om te buigen tot een kracht”, stelt een van de samenstellers. Er wordt vanuit zoveel mogelijk perspectieven gekeken.

Licht speelt ook een belangrijke rol. “Wie ooit in Indonesi was, weet dat het licht daar heel anders is dan in Nederland. Licht en kleur zijn hier daarom ingezet als spiegel van de emotie en sfeer. geluid van culturele en politieke kwesties.

Bersiap

Historische duiding wordt met interactieve schermen infographics een begeleidende audiotour en een boekje gigeven. De verhalen in de tentoonstelling geven geen compleet beeld, maar laten moeten laten zien dat Nederlands-Indi een verhaal met veel gezichten is.

Di Rijksmuseum di Amsterdam dimulai minggu volgende Revolusi! Indonesië onafhankelijk, een tentoonstelling over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesi aan de hand van de verhalen van ooggetuigen. Atas Revolusi! en het wel dari niet hanteren van de term ‘bersiap’ ontstond op voorhand al een hoop rumoer. Deze term wordt in ons land gebruikt voor de gewelddadige period tijdens de strijd om de onafhankelijkheid en zou volgens een van de samenstellers “niet geheel vrij van rassenhaat” zijn, doordat er “aleves de gesdesenhaat”. Veel Nederlanders hadden zwaar te lijden onder de bersiap.

READ  Begitulah Julia mengetahui bahwa Tony Jr juga bersenang-senang dengan wanita lain