BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Guilders Fools Millions into Buy Korean Rapid Coronavirus Tests: Trio Arrest | Het interieur

Bij het bestellen van snelle Coronatesten is het Gelderse medische benodigdhedenbedrijf voor miljoenen euro’s bedrogen. Het bedrijf dacht dat het te maken had met de gebruikelijke Koreaanse leverancier, maar betaalde uiteindelijk neprekeningen van de criminelen. De politie verklaarde dat drie mensen waren gearresteerd.
Gelderland, de politie die zich niet in Gelderland wil vestigen, ontdekte in oktober dat de betaalde facturen niet bij het bedrijf in Korea waren binnengekomen. Het is mogelijk dat de criminelen toegang hebben gekregen tot de e-mailuitwisseling tussen de twee bedrijven. Toen zagen ze een mogelijkheid om het bedrag via nep-e-mailadressen en een nep-factuur over te maken naar een rekening in Indonesië.

De politie stelt dat de fraude ‘op een zeer misleidende manier’ is gepleegd, omdat er een nepbedrijf is gemaakt en er nepaccounts zijn gemaakt. Toen het bedrijf erachter kwam, diende het onmiddellijk een rapport in. De politie arresteerde in november een belangrijke Nigeriaanse verdachte. Daarna werden in Indonesië nog twee mensen gearresteerd.

Indonesië

Het Cybercriminaliteitsteam Oost-Nederland werkte bij het onderzoek samen met de Recherche van de Indonesische politie. Dankzij een goede samenwerking met de Indonesische politie heeft de politie de bankrekeningen van de daders kunnen bevriezen, waardoor een groot deel van het bedrag kon worden veiliggesteld. Nederland heeft Indonesië gevraagd de garantiefondsen terug te geven aan het bedrijf in Gelderland.

Gelders hielden miljoenen voor de gek bij het bestellen van Koreaanse expresstests. Corona. © Politie.nl