BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Het is moeilijk om koloniale heimwee te vinden in Kampong

Kampong begon eerder als een voetbalclub dan als een hockeyclub. Vandaag zijn de rollen omgedraaid.Standbeeld van Klass Jan van der Weig / de Volkskrant

Sommige clubnamen klinken zo bekend dat de echte betekenis niet meer tot je doordringt. Kampong bijvoorbeeld. Het woordenboek Van Dale beschrijft het echt als een “verzameling van lokale huizen” en niet als de grootste sportfederatie van Nederland.

Utrecht, maandagochtend. Meer dan 130 jaar lidmaatschap zijn samengekomen in de club om de oorsprong van sportkampung te onthullen. Dan is kampung in Indonesië niet ver weg.

Wim Cornelis (83) en Naud Naif (85) waren voorzitter van de club. De eerste, een goedbedoelende mopperaar, gaat nu door zijn leven als… grote oude man uit kampong. De tweede, fragiel uit de oudheid, werd zelfs een kist. Kampong zamelt in zijn naam geld in voor jeugd die hockey speelt. Nev’s hand leidde tot veel talent.

Seehildenport

Hoe oud en oud beide heren ook zijn, ze kunnen niet op tegen Kampong zelf. De blauw-witte geschiedenis begint rond de eeuwwisseling in Seehildenport in Utrecht. Rond de eeuwwisseling vestigden zich daar de zogenaamde Travellers of India. Dit waren mensen die in het toenmalige Nederlands-Indië dienden. Na hun terugkeer kwamen ze samen in bepaalde wijken. In al hun heimwee voelde de wat geïsoleerde Zeeholdenbuurt aan als een kampung.

Midden in de wijk lag een grasveld dat dienst deed als voetbalveld. De eerste pogingen om een ​​eigen club op te richten mislukten, zoals het mooie Jemka (jonge en dappere mensen kunnen alles). Maar met Kampong, opgericht in 1902, werd het een echt voetbalstadion.

Er zijn verschillende versies over het label. de Volkskrant Hij is al de weg kwijt door contact te maken met de Atjeh-oorlog. De jongens uit de Zeeholdenbuurt zouden als Kampong hulde hebben gebracht aan de aboriginals. Eigenlijk wilden ze vooral zichzelf prijzen, anders zijn dan anderen. Het is geen toeval dat jongens uit de rest van Utrecht zich niet bij de leden mochten voegen.

bolwerk

Na 119 jaar is Kampong een sportbolwerk geworden. Naast de originele sporten zoals voetbal en cricket worden er ook hockey, tennis, squash en bowling gespeeld. Hockey, dat in 1935 werd toegevoegd, staat centraal. Naif: In het begin was Kampong een voetbalclub die ook hockeyde. Nu is het andersom. Meer dan de helft van de 6.500 leden gebruikt de stick.

De heimwee naar het koloniale thuisland is grotendeels verdwenen uit de clubcultuur. Nou, het hoofdveld heet al een paar jaar De Klapperboom en het clubwapen is ook behoorlijk snel. En zij is. Wim Cornelis herinnert zich met tegenzin de traditie om elkaar om middernacht een Gelukkig Nieuwjaar te wensen onder de zogenaamde Kampongboom in de Zeeholdenbuurt. “Wat is dit voor onzin.”

READ  Mooie stad, vóór de duinen | Marleen Blommaert