BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Amsterdamse luchten Stefano Lilibali en Irfan Pachdem schitteren bij Bali United

Irfan Pasdeim (links) en Stefano Lilibali vieren hun nationale kampioenschap met Bali United.Bild Ewen Sitio / Bali United

Het was een dag na het feesten in het Kapten i Wayan Dipta Stadium in Bali United toen de ideeën van Irfan Bachdim (31) teruggingen naar zo’n tien jaar geleden. Zijn club, Harlem, ging failliet en er was geen directe interesse van andere clubs. Hij ging naar school en werkte als fitnesstrainer en deelde blikjes uit in Amsterdam als promotiebaan.

“Ik was daar, in Belmer, in de stromende regen, met die blikjes. Ik had niet langer de illusie dat ik profvoetballer zou worden. Ik speelde met de amateurs van Argon uit Mijdrecht. En kijk nu eens, als ik rijd mijn motor op Bali, en ik zie het strand en de zee, mensen roepen naar Het stoplicht is “Hey champ!” Dan ben ik dankbaar voor het leven dat ik nu leid”, zegt Pachdim.

Op Bali kan hij relatief rustig op straat lopen. “Het eiland is niet zo groot en mensen zien me zo vaak dat ze niet gefotografeerd willen worden of om een ​​handtekening willen vragen. Veel toeristen herkennen me niet. Maar in steden als Jakarta is het te gek. De dag voor de eerste etappe , we gaan vaak wandelen, bijvoorbeeld naar Winkelcentrum Teamgenoten willen niet meer met mij uit “Fans houden ons de hele tijd tegen om foto’s te maken”, zegt Pashim lachend.

gepantserde politiewagen

Stefano Lilibali, 30, weet ook hoe het is. Bachdim tekende in januari 2017 bij Bali United en Lilipaly kwam in augustus van dat jaar over van SC Cambuur. Beiden spelen voor het Indonesische nationale team. De vader van Pashidim komt uit Java, de vader van Lilibali komt van de Molukken. Hun moeders zijn allebei Nederlands. Pasdeim groeide op met zijn ouders, twee broers en een zus in Amsterdam-Zuidwest en Lillebale met zijn ouders en een zus in Osdorp.

Al bijna twee jaar vormen ze een teamtandem met Amsterdam bij Bali United. Het is in Indonesië te zien in televisiereclames, tijdschriften en op billboards. Bachdim heeft 5 miljoen volgers op Twitter en ongeveer een miljoen op Instagram. Zijn vrouw Jennifer, een Indonesisch-Duits model, is een populaire blogger in Indonesië en heeft ook bijna een miljoen volgers. Ze maakt YouTube-video’s over hun gezin met twee kinderen. Lilibali, die ook vader is van twee kinderen, heeft al meer dan 1 miljoen volgers op Instagram.

“Naast onze voetbalkwaliteiten vallen Irfan en ik op met halfbloeden. We zien er anders uit dan gezonde Indonesiërs. Dit maakt ons commercieel interessant”, zegt Lilibali, die voor de Utrechtse jeugdclub heeft gespeeld en voor Almere City, Telstar heeft gespeeld. en Campur, eerder speelde hij in Japan en Indonesië bij Persiga en Jakarta.

David Beckham uit Indonesië

Paschdem speelde in de jeugdopleiding van Ajax met onder meer Gregory van der Wel, Daley Blind en Ryan Babel, maar wist niet door te breken. Hij kwam naar Haarlem via de jeugdopleiding van de Utrechtse Club. Nadat die club failliet ging, kreeg Pasdeim in de zomer van 2010 via Facebook een uitnodiging om deel te nemen aan een liefdadigheidstoernooi in de Indonesische stad Malang. Zijn vader, die profvoetballer was in Indonesië, haalde hem over om te vertrekken.

Het bleek dat de Duitse coach van de profclub Persima Malang, waar de grootvader ooit ook in Pasdem speelde, geïntrigeerd was door Pasdem en hem een ​​contract aanbood. Pashadim groeide uit tot een grote kracht en al snel werd hij opgeroepen voor het nationale team. In december 2010 maakte hij zijn debuut tegen zijn rivaal en buurland Maleisië en scoorde daarin een doelpunt. Al snel werd hij David Beckham uit Indonesië genoemd.

professioneel

“In die beginjaren was het chaos in het Indonesische voetbal. Er waren twee vakbonden en financiële problemen. Veel clubs betaalden de salarissen van het nationale team niet en werden tegengehouden door de FIFA. Ik besloot naar Thailand te gaan en daarna Japan.”

Later verbeterde de situatie in Indonesië. “De kijk op wonen en voetballen op Bali trok mij en mijn vrouw ook aan. We hebben hier ons huis gebouwd. Bali is meer dan alleen een eiland voor surfers.” Basdim gaf aan dat de club professioneel wordt gerund. “We zijn een paar jaar geleden begonnen met 10.000 fans in het stadion en nu zijn dat er 25.000. Het stadion wordt verbouwd en er komt een nieuw trainingscomplex. We krijgen onze salarissen altijd op tijd. Dat gebeurt niet overal in Indonesië.”

Met een voorsprong van 10 punten op de als tweede geplaatste Persibaya werd Bali United in 2019 voor het eerst in de geschiedenis van de club kampioen van Indonesië. Pasdeim en Lilibali werden begroet door het publiek, dat op 23 december plaatsvond op het dak van een auto.

“Geweldig”, zegt Lilibali. We begonnen de dag met helikopters, gingen de zee op op jetski’s en vervolgens in een konvooi van cabrio’s over het eiland. Onderweg juichten, juichten en zongen duizenden mensen. Daarna was er een feestje in het stadion. Als ik in Amsterdam weer over straat loop en niemand kijkt of praat tegen me, dan is dat ook fijn. Je leeft een beetje tussen twee werelden.”

De populariteit van Paschdim en Lilibali blijft groeien in het hele land. “We hebben zelfs kinderen die naar ons zijn vernoemd”, zegt Lilibali. “Ze krijgen niet alleen onze voornamen. Ik kreeg ook berichten dat de kinderen Stefano Lilibali heten. Dit is grappig en laat zien hoe voetbal leeft in dit land.”

gepantserde politiewagen

Gevoelens kunnen soms heftig zijn. “Twee jaar geleden wonnen we op het laatste moment een uitwedstrijd tegen Makassar. Toen liep het uit de hand. We moesten in de kleedkamer blijven. Voor de deur stonden gewapende soldaten om eventuele indringers tegen te houden en we moesten naar het vliegveld in gepantserde politiewagens.”

Ze dachten al dat ze in 2017 met Bali kampioen zouden worden. “We hadden het gevoel dat we dat ook waren, maar niet op papier”, zegt Pachdem. “Onze rivaal Bhayangkara uit Zuid-Jakarta, de door de politie geleide club, pakte op het laatste moment de eerste plaats. We hadden het idee dat er een politiek spel werd gespeeld. Het feit dat we nu op eigen kracht kampioen zijn, voelt als wraak.”

Hoe lang Pasdem en Lilibali op Bali blijven, durven ze niet te zeggen. “Wie weet wat er op ons pad komt. Als ik Bali verlaat, word ik later altijd met open armen begroet, net als Stefano.”

Pachdim zegt dat Indonesië nu als thuis voelt. Mijn vrouw komt hier vandaan en hier zijn kinderen geboren. Ik mis mijn familie, maar als we tijd hebben gaan we naar Amsterdam of de familie komt hier.”

Lilibali had al aanbiedingen gekregen uit Maleisië en Thailand, maar was niet overtuigd om Bali te verlaten. “Ik geef hier niet zomaar mijn leven. We worden hier gewaardeerd en waarderen het leven hier. Pas als Ajax komt stap ik op de eerste boot. Ik ben nog steeds de Prins van Amsterdam in hart en nieren.”

READ  Vrouwen die sporten, helpen vrouwen een atletische metgezel te vinden