BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Laat de visieloze kast ons mobiliteit geven – laat iedereen binnen en buiten sporten | commentaar

Zaterdag hield scheidend premier Mark Root een persconferentie met minister van Volksgezondheid Hugo de Jong en Jaap van Diesel van het RIVM.© ANNP

Jean T Hart

De klap van een strenge nieuwe lockdown zal natuurlijk iedereen treffen die er direct door wordt geraakt. Niet alleen ondernemers die voor de zoveelste keer ‘creatief’ moeten zijn, maar ook onder mensen die psychische stress ervaren wanneer de kans op contact met anderen tot een minimum wordt beperkt.

De nieuwe maatregelen blijven waarschijnlijk beheersbaar als het kabinet zich uitspreekt hoe consequent om te gaan met het nieuwe coronavirus. Burgemeester Halsema van Amsterdam pleitte onlangs voor een “denktank” die met ideeën moet komen die iets verder gaan dan een sneller boost-niveau en meer IC-bedden. De Stichting voor Gedachten en Ideeën had er al lang moeten zijn. Nu zijn we het lachertje van de wereld, let op de sarcastische opmerkingen in de buitenlandse pers.

Iedereen beseft al lang dat we niet snel van het virus af komen, maar het kabinet geeft met de van nature optimistische Mark Rutte en Hugo de Jonge mensen altijd hoop dat het virus onder controle is. We voeden onszelf uit de crisis, zei De Jong vorige maand. Scholen blijven open! niet zo. In plaats van mensen op het ergste voor te bereiden, blijft de overheid ons overtuigen: het ergste heeft geleden. Keer op keer moeten Corona-ministers op hun schreden terugkeren. In plaats van een standpunt te geven, is elke persconferentie een “sorry, maar het wordt erger”-conferentie. In het regeerakkoord: Geen woord over een samenleving die de komende jaren moet leren leven met Corona. Dit is verschrikkelijk teleurstellend.

READ  Sporten op het werk: "collega's hebben passie voor elkaar" | een taak

Amsterdam Onze voorzitter Lieve Vrouwe Gasthuis Maurice van den Bosch pleitte dit weekend voor een uitzicht. Een van zijn voorstellen: het hele jaar door alle sportstadions openen. De bekende televisieprofessor Eric Shearder blijft erop aandringen dat iedereen, vooral jongeren, meer moet bewegen. Het gebrek aan lichaamsbeweging wordt de tweede epidemie genoemd.

Hoewel deze sluiting nu al slimmer is (de bibliotheek en het zwembad voor de zwemles blijven open), moet alles erop gericht zijn om iedereen in beweging te krijgen. Daarom zijn speeltuinen en sportscholen toegankelijk voor alle leeftijden. Zo kan de tweede epidemie worden ingeperkt. Dat zou zelfs een overheid zonder perspectief moeten kunnen beslissen.