BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Honderden vogelaars gaan naar een weiland bij Domburg voor één vogeltje: de steppenhefbomen

Revoke data = “>

Vanwege deze uiterst zeldzame waarneming zijn honderden vogelaars uit heel Nederland en daarbuiten naar Domburg afgereisd. De eerste waarnemingen van dieren werden vanochtend om 10.00 uur geregistreerd in het natuurreservaat Norderfrun bij Westkapelle, maar het was toen nog niet helemaal zeker of dit type vogel echt bijzonder was.

Nader Morenibliver

Vogelaar Marten Peene uit Middelburg speurde een groep Goudplevier af, op zoek naar een andere zeldzame soort plevier: de Muizenplevier, die daar eerder was gezien. Aanvankelijk noemde hij de vogel een “zeldzame muizenliefhebber”, maar op basis van de foto werd later onthuld dat het een zeldzame vogelsoort was.

Aanvankelijk kon Ben de vogel niet meer vinden, maar een andere vogelaar, Christian Beck uit Syroskirk, vond het dier terug in het Tromelwegveld tussen Domburg en West Cappelli waar de vogel rond 13.00 uur landde.

Vogelaars van binnen en van buiten

Binnen een paar uur nam het aantal vogelaars binnen en buiten dat het dier in het Domburgse Veld zag drastisch toe. Alleen op de site warneming.nl Er werden meer dan 200 waarnemingen van het dier geregistreerd. De steppestijger is voor het laatst gezien in Domburg rond 18.15 uur. De kans op terugkeer is klein: de vogel is gevlogen.

De steppe-hefboom eet voornamelijk insecten en broedt, zoals de naam al doet vermoeden, in steppelandschappen in Siberië, Mongolië en delen van China. Het dier trekt elk jaar naar het zuiden naar Indonesië, Nieuw-Guinea en Noord-Australië. De vogel is slechts drie keer eerder in Europa gezien: in Finland, Noorwegen en Zweden.

READ  Een vulkaan in Indonesië die as en rotsen spuwt