BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Innovatieve sporten zijn in opkomst: heb je al handbal of discgolf gespeeld? | andere sporten

Het hoeft geen tennis, voetbal of wielrennen te zijn. Heb je ooit gehoord van Spikeball, Disc Golf, you.fo of Sepak Takraw? Het zijn slechts enkele van de innovatieve sporten die steeds meer hun weg naar ons land vinden.

“Innovatieve sporten krijgen momenteel niet altijd de ondersteuning die ze nodig hebben, terwijl ze steeds belangrijker worden in ons sportlandschap”, zegt Geert Gessel van de Vlaamse multisportfederatie Fros, die een minder bekend sportplatform wil aanbieden.

“Zeker in tijden als deze waarin we allemaal honger hebben en snakken naar nieuwe ervaringen en leuke momenten met elkaar, biedt sport troost.”

Bij bekende sporten als tennis, voetbal of wielrennen hoeft dit niet per se te gebeuren. Steeds meer innovatieve sporten vinden immers hun weg naar ons land. We zetten er vijf voor je op een rij.

Spikeball: geïnspireerd door volleybal

Spikeball, ook bekend als Roundnet of trivole, is een snelle sport die 2 tegen 2 wordt gespeeld met een combinatie van volleybal- en tennistechnieken.

Er wordt gebruik gemaakt van een kleine trampoline waarop de bal wordt gestuiterd. Spelers mogen zich volledig rond de trampoline bewegen.

Vorig jaar zou zelfs het eerste WK in België worden gehouden, maar dat werd door de Corona-pandemie uitgesteld tot 2022.

Discgolf: met frisbee op de golfbaan

Golf is vergelijkbaar met golf, met het verschil dat de ballen niet worden geraakt. Ze zijn vervangen door frisbee, die je moet proberen in de “ballhole” te gooien. Dit is een soort metalen mand op een stokje.

Discogolf is vooral populair in de Verenigde Staten, waar de sport is ontstaan, maar maakt over de hele wereld furore. Het spel wordt gespeeld op een 9 of 18 holes baan.

You.fo: lacrosse gemengd met frisbee

You.Fo is ontwikkeld in Nederland en verovert stilaan het Europese continent. Het is een combinatie van lacrosse en frisbee en wordt gespeeld met een speciaal ontworpen stick, waarmee je op een afstand van 10-30 meter een aerodynamische ring probeert te gooien of te vangen.

Dit kan solo of in teams, met goals of freestyle, in stadsparken, op sportvelden of op het strand.


Sepak Tacro:

Sepak Takraw is erg populair in Zuidoost-Azië en wordt zelfs erkend als een officiële sport.

Deze geweldige sport is een mix van voetbal en volleybal, waarbij je de bal gewoon kunt aanraken met je hoofd, schouders, knie en voet.

Met “Regu” (3 spelersteam) moet je proberen de bal met de nauwkeurigheid van badminton, volleybalsnelheid en voetbal “kicks” op het veld van de tegenstander te deponeren.


Handbal: groot in Duitsland

De vuistbal is vergelijkbaar met een volleybal. Alleen, een halve baan is 25 x 20m (buiten) en de belangrijkste verschillen met volleybal zijn dat je de bal alleen met je vuist en onderarm kunt spelen en de bal tussen elke baltoets één keer kan stuiteren.

In Duitsland zijn er meer dan 12.000 handbalclubs, de eerste Belgische club werd opgericht in 2016.


READ  Kekerasan Belanda di Indonesia sekarang menjadi kejahatan perang