BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Kies geen jong talent dat te jong is. Messi zal hoe dan ook naar boven komen.”

Tennisser Roger Federer.foto van Environmental Protection Agency

Sportwetenschapper Sebastian Platfoot (41) betoogt provocerend: “Kinderen onder de 12 jaar zouden niet mogen kiezen.” Volgens hem blijkt uit jarenlang onderzoek dat vroege selectie verkeerd is. “Het is onnodig en onverstandig. Onverstandig omdat je kinderen uitsluit. Veel uitverkorenen vallen af, wat negatieve gevolgen heeft. In de balsport is elke keuze voor een groeispurt enigszins discutabel.”

Plattfoot verdedigt maandag zijn positie aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn scriptie Lichamelijke opvoeding is een goudmijn voor het ontwikkelen van succesvolle atleten in de toekomst. Sportwetenschapper en onderzoeker talentherkenning bespreekt selectie op latere leeftijd in het voetbal, bijvoorbeeld vanwege talentverlies. “We zijn bang om Messi te verliezen. Maar er zijn maar heel weinig Messi’s.

Blatfoot is gespecialiseerd in voetbal en kent de verhalen van de clubs. “Als we niet…” Maar kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en mentaliteit ontstaan ​​pas na een groeispurt. Basismotorische vaardigheden worden pas op jonge leeftijd in een of andere vorm geïdentificeerd. “Als het goed is, kun je heel ver komen in de sport.” Het is belangrijk om motorische vaardigheden te controleren en ernaar te streven deze te ontwikkelen.

Platfoot: “Vroege selectie leidt tot vroege specialisatie. Als je bij een select groepje clubs wilt horen, moet je op jonge leeftijd veel voetballen. Hoewel we weten dat het voor de ontwikkeling van een kind op veel vlakken beter is om doe veel in verschillende sporten, maar dat kan niet meer.Er zijn ook veel uitval, terwijl kinderen met een bredere ontwikkeling een betere basis hebben en minder last hebben van blessures.Bovendien is het leuk om andere sporten te doen.

Platte voeten zijn bezaaid met onderzoeken. ‘In Duitsland keken ze naar grote groepen’ Team Bereik het, de jongens die professionals werden en de jongens die dat niet deden. Degenen op het hoogste niveau speelden op jongere leeftijd meer door voetbal als een spel te zien. Degenen die zich vroeg specialiseerden, vielen het eerst. Maar je moet veel doen. Als je binnen blijft, werkt het niet.

READ  Dari Spanyol ke Indonesia, dari Portugal ke Meksiko: Kampanye SC Heerenveen berlangsung di seluruh dunia

Hij verwees naar tennisser Roger Federer, die opmerkte dat zijn voetbewegingen afkomstig zijn van voetbal, basketbal, badminton en andere sporten. “Van 12, 13 begon hij zich te specialiseren.”

Platfoot doet al tien jaar onderzoek. “We weten heel weinig over jonge kinderen als het om de belangrijkste sport gaat. Maar we kiezen ze. Feyenoord, Ajax, Addo, al die clubs hebben een elftal onder de 8, al zie je de transformaties. Dat moeten we niet doen”, zeggen ze. FC Utrecht en Vitesse Dat, kies je voor kinderen onder de 8 jaar, dan ga je vanaf 6 jaar op ontdekkingstocht.

Wat werd er aangeboden aan een 6-jarig kind? Wat kijk je dan? Terwijl het leervermogen enorm is. Alle onderzoeken richten zich vooral op degenen die al waren geselecteerd, die al in het systeem zaten. De vraag is of je niet veel mist. Ik denk het wel.’

Frankie de Jong.  Afbeelding BSR .Agentschap
Frankie de Jong.Afbeelding BSR .Agentschap

Voorstanders van het kiezen van jongeren zullen zoveel mogelijk zeggen: Matisse de Ligt, Frenkie de Jong; Wanneer zijn ze niet vroeg naar de profclubs gegaan? Maar we weten niet waar ze zouden zijn geweest als dat niet was gebeurd. We weten ook niet wie we hebben gemist vanwege het systeem.

Veel kinderen voetballen in Nederland: Frenkie en Van Persie komen in elk systeem voor. De vraag is of het Nederlandse voetbal veel gebruik maakt van het huidige systeem. Kijk wat er precies onder de top staat. De spelersgroep is erg klein, omdat we tegen veel kinderen zeggen: dat kunnen ze niet. afkruisen.

Je moet kijken naar werkhouding en het vermogen om wiskunde te leren, samen met brede motorische vaardigheden. Dit kan ook in de lichamelijke opvoeding. Creativiteit is ook belangrijk. We hebben voor de zomer alle teams bij elkaar gebracht in de amateurclub. Ik had één team. 8-jarige jongens. Ik wenste ze succes. Ze vroegen: “Hoe gaan we spelen?” Ik zeg: er is een doel en er is een doel. Scoor vaker dan het andere team. Los het maar op. We moeten uitgaan van de groei van het kind. Dit is voor veel mensen moeilijk.

READ  Tom Eggers menindas dan mengintimidasi rekan satu timnya menurut staf NOS Sport | mode

Niet elk kind kan uitblinken. In het voetbal selecteren we jaarlijks zo’n achthonderd jongens voor profclubs, tussen de 6 en 9 jaar oud. Terwijl op die leeftijd 180.000 jongens voetballen. Er wordt een half procent opgegeven. Deze kleine jongens krijgen zoveel oefening dat ze anderen ver vooruit zijn als weinigen van hen slagen. De truc is: besef dat kinderen bepaalde mogelijkheden hebben, maar de keuze is nog niet gemaakt. Talent herkennen en uitdagen, in plaats van te zeggen: jij bent de volgende piek.

Het Noorse model is bekend: TBD. Noren zijn succesvol, gemeten naar bevolking. Ze staan ​​model in de sportwereld, al durven maar weinig landen het model over te nemen. Flatfoot merkt op dat Noren ook kiezen, vooral in de sporten waarin ze uitblinken. Ook zij kijken met enige jaloezie naar Nederland, vanwege de erkenning van talent en de introductie van extra uitdagingen.

Maar hier wordt talent verspild. Op de website van De Graafschap zag Plattfoot negen jongens van het Under-9 team, gestroopt uit een gebied van zo’n 180 clubs. Feyenoord begint op achtjarige leeftijd. Op 13-jarige leeftijd is slechts 10 procent van deze jongens nog bij Feyenoord. Dus waarom krijg je jongens op zevenjarige leeftijd, wetende dat zoveel fantasieën hen volgen? Terwijl je niets kunt zeggen over groei en mindset.

Dan had hij het nog niet eens over de invloed van de geboortemaand, een kenmerk van kinderen die eerder in het jaar zijn geboren. Dit werd ook onderzocht in het nationale elftal voor jongens onder de 15. 80% is geboren in januari, februari en maart. Je moet in de eerste zes maanden geboren zijn, bij voorkeur de eerste drie maanden om lid te worden van bepaalde jeugdteams. Dit is belachelijk.’

Betaalde clubs proberen daar tegenwoordig rekening mee te houden, maar ze kiezen tussen de amateurclubs en kiezen de oudste, grootste en sterkste. Het effect zelf wordt alleen geannuleerd als je kijkt vanaf de leeftijd van 12 of 13.

READ  Indonesia meraih medali emas ketujuh Asian Games 2023 cabang olahraga perahu naga

Ik heb het met FC Utrecht besproken: je moet waarschijnlijk geen scouts gebruiken tot je 14 jaar oud bent. Op jongere leeftijd gaat het erom hoe snel je je kunt ontwikkelen. Hoeveel wil je, hoe ga je om met anderen in het veld? Kijk liever naar de opleiding. Steeds meer clubs zetten coaches in bij amateurclubs in plaats van scouts om daar meerdere keren per week te trainen.

Bij FC Twente keken de jongens die terugkeerden naar de amateurclub waar ze vandaan kwamen hen met perverse ogen aan. Grote mond toen ik wegging en nu kom ik hier weer voetballen.

Prestaties voorspellen is kijken naar een glazen bol

De KNWU Wielerbond heeft slechts zeshonderd gelicentieerde renners, maar toch is het wielrennen zeer succesvol bij mannen en vrouwen, in BMX, op de baan, mountainbike, in het veld en op de weg. hoe is dat mogelijk? Sebastian Platfoot: Ik sprak met federaal directeur Thorwald Feinberg. Zijn antwoord was: We kiezen of laten selectie niet automatisch gebeuren. We hebben gemerkt dat de prestatieverwachting naar een glazen bol kijkt. De wegtalenten op Papendal bleken gewoon niet onze toppers. Wie excelleert, volgt een ander pad.

Opgemerkt moet worden dat wielrennen een minder complexe sport is dan bijvoorbeeld turnen. Fietsen geeft je meer tijd en je kunt later beginnen. De bewegingen zijn niet ingewikkeld. Kijk naar Roglic. Ze begon op 21-jarige leeftijd, een voormalige skischans. Hij zal erfelijke en leiderschapsvoordelen hebben.

Matthew van der Poel, Tom Dumoulin en Rimko Evenbull voetballen al heel lang. Ze kiezen ervoor om laat te fietsen. Wanneer moet je kiezen? Laat 12-jarigen een weloverwogen keuze maken. Dan begrijpen ze ook: als je door wilt gaan, heeft dat consequenties. Dan moet ik meer investeren.