BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Kinderen zwemmen op het droge: ‘Het klinkt een beetje oneerlijk’

Jonge voetballers en hockeyers trainen al maanden samen en ook jongeren tot 27 jaar mogen binnen bepaalde grenzen weer hun sport beoefenen. Jonge zwemmers kennen deze luxe niet. Zwembaden zijn gesloten en blijven gesloten.

Miruna (16) fietst op normale tijden twee keer per week met een zwemtas op de rug naar zwembad De Tongelreep in Eindhoven. En soms ook op zondag, als er wedstrijden zijn. Zwemmen is een bommenwerper. Ze had het nu zeker kunnen gebruiken. Door corona heeft een 5-vwo-leerling meer last van stress dan normaal.

Zwemmen was pas een paar maanden geen optie. Zwembaden zijn gesloten en blijven gesloten. Terwijl leeftijdsgenoten die hockey of voetbal spelen de hele winter samen kunnen oefenen en de mogelijkheden zelfs voor tieners tot 27 jaar zijn uitgebreid, zijn veel atletische kinderen nog steeds thuis. “Het voelt een beetje oneerlijk, alsof je geen rekening houdt met zwemmers”, zegt Mirona.

Sinds december heeft ze haar teamgenoten niet meer gezien bij De Eindhovense Waterv Vrienden. Hoewel ze de procedures begrijpt, hoopt Mirona ook een oplossing te vinden, al is het maar één keer per week. Meestal ga je regelmatig naar de sportschool, maar die is voorlopig ook gesloten. “Ik kan buiten gaan joggen, maar ik vind het niet leuk. Alles wat ik liefheb mag niet. Dit is erg moeilijk.”

Beleidsmakers zijn het vergeten

Sven Marleyfield, 33, directeur van zwemschool Sylvester uit Leidschenfen, heeft een idee dat beleidsmakers het zwemmen zijn vergeten. In de recente discussie over het belang van sport voor jongeren en volwassenen is deze categorie uitgesloten. Bovendien draagt ​​een langdurige onderbreking van zwemlessen niet bij aan de fysieke veiligheid van de kinderen, zegt Marleyfield. “Twee weken geleden zaten we nog op het ijs. Dan is het heel belangrijk dat de kinderen kunnen zwemmen.”

Guust Jutte, sportdirecteur van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, gebruikt zwemveiligheid als argument voor het heropenen van zwembaden. Bovendien maakt het sluiten van zwembaden het moeilijk om kinderen en tieners geïnteresseerd te houden in de sport, zegt Gotti. “Je kunt in deze tijd van het jaar niet buiten zwemmen. Het is dus erg moeilijk om alternatieve trainingen te organiseren.”

Marleyfield is ervan overtuigd dat zwemmen veilig is. Het protocol is al klaar in zijn “eigen” pool. Ouders zetten hun kinderen goed gekleed naar een kant van het zwembad. Na afloop van de schooldag kunnen ze hun kroost aan de andere kant van het zwembad ophalen. Kinderen starten ook elke vijf minuten een nieuwe groep. Zo probeert de zwemschool verbindingen te beperken. “Bovendien is de luchtcirculatie in het zwembad zo goed dat we het ook echt als buitenlocatie kunnen zien”, zegt Marleyfield. Natuurlijk zit er chloor in het water dat bacteriën en virussen doodt.

Ook de trainingen die Miruna in het najaar gaf, in De Tongelreep, waren veilig en virusbestendig. Ze hoopt nu op betere tijden. Sinds deze week is ze blij met een rustpauze. “Hoe dan ook, de kappers zijn nu weer open, dus daar ga ik heen.”

Lees ook:

Na maanden weer samen trainen: “Hoe zit het met je Corona silo’s?”

De eerste VVIJ-ploeg van IJsselstein mocht deze week voor het eerst trainen. “Moeten we een voorronde doen?”

Jeugdbases zijn flexibeler geworden, is dit goed voor jongeren?

Jongeren tussen de 12 en 27 jaar mogen iets meer. Kabinet versoepelt Corona-regels om eenzaamheid en andere psychische problemen tegen te gaan. Deskundigen en jongerenorganisaties denken dat dit zeker zal helpen. Maar er is meer nodig.

READ  Olahraga gratis? Larang skuter di kota? Ini adalah debat elektoral untuk anak muda di Eindhoven | Eindhoven