BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Vermijd deze 3 fouten bij het vaststellen van je goede voornemens

Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


Goede voornemens zijn makkelijk te bedenken maar moeilijk om vol te houden. Slechts 19 procent van de mensen erin zich twee jaar aan zijn goede voornemens te houden, blijkt uit onderzoek van Scranton University.

Het gros haalt dat bij lange na niet. Maar liefst 30 procent gooit de handdoek half januari al in de ring.

Als psychotherapeut zie ik de hoogte- en dieptepunten die mensen doorstaan ​​in het proces om hun goede voornemens te vervolmaken. Onderdeel van mijn werk is hen helpen de manier om voornemens te maken, te veranderen. Met een paar eenvoudigere doelen aan de doelen die ze stellen, vergroten ze de kans op succes.

Dit zijn drie fouten die je moet vermijden bij het vaststellen van je goede voornemens:

1. Doelen stellen die niet meetbaar zijn

Als er weer een jaar tien einde loopt, hoor je mensen vaak dingen zeggen als: “Volgend jaar woord ik eindelijk gezond” of “Ik wil gewoon worden gelukkig in het jaar”. Maar vage voornemens zijn gedoemd te mislukken.

Zelfs als je positieve veranderingen weet door te voeren die je helpen gezonder worden of je gelukkiger te voelen, zou je geen succes voelen. Hoe weet je onderdompeling of je gezondheidsdoel bereikt? Telt meer water drinken als een succes? Betekent naar de sportschool gaan dat je gezond bent?

En hoe weet je of je gelukkiger bent? Als je een hobby hebt gevonden, heeft gevonden dat je missie is geslaagd? Wat als je elke dag na het werk gaat drinken voor kortstondig plezier? Zou dat tellen als succes, zelfs als je leven op ander gebied een duikvlucht neemt?

READ  Pukulan dan tendangan beterbangan saat Indonesia merayakan kemenangan atas Thailand sebelum waktunya di final yang kacau balau

Als je je gewoonten (en leven) wilt veranderen, moet je succes bedenken en je kunt gerealiseerde doelen met duidelijke acties. “Ik wil 100 kilo kunnen tillen” is beter dan “Ik wil gezond zijn”. En “Ik wil mijn vrienden één avond per week zien” is beter dan “Ik wil gelukkig zijn”. Identificeer concrete, gedragsmatige veranderingen die je kunt maken.

2. De lat te hoog leggen

Roepen dat je volgend jaar elke ochtend gaat sporten kan heel goed voelen -althans, in het begin. Maar helemaal de opwinding is weggeëbd, zo rond 3 januari, ben je waarschijnlijk niet bestaand genoeg om door te gaan.

Een enorm doel overweldigt al snel, met het gevaar dat je gaat twijfelen aan je vermogen om te slagen en denkt aan opgeven. De kans van slagen is groter als je kleinere, korte termijndoelen stelt. Besluit bijvoorbeeld dat je drie dagen per week gaat sporten.

In plaats van een specifiek doel kun je ook kiezen voor een bereik. Het blijkt uit het behalen van doelen voor mensen om hun doel te bereiken omhoog onderzoek uit 2013 dat is gepubliceerd in het Journal of Consumer Research.

Bijvoorbeeld: spaar 100 tot 300 euro per maand in plaats van 200 euro per maand. Als je 100 euro hebt gespaard, kun je jezelf een schouderklopje geven en krijg je een extra dosis motivatie. Dat helpt je om door te gaan tot je een keer 300 euro meer spaart.

3. Op 1 januari beginnen

De meeste mensen zien het nieuwe jaar als een schone lei en starten op 1 januari met hun goede voornemens. Maar verandering voltrekt zich in fasen, bleek uit een studie waarin werd onderzocht hoe hun gewoonten veranderd hebben. Als mensen blijvende gedragsveranderingen willen doorvoeren, dan is het belangrijke dat ze er klaar voor zijn.

READ  "Ronaldo" Mongkol Di Biala Dunia U17 2023 di Indonesia

Daarom werkt het voor de meeste mensen niet om op 1 januari hun goede voornemens uit te voeren – ze zijn er niet klaar voor. Op basis van een kalenderdatum gevoel ze de druk om dingen anders aan te pakken, in de plaats van dat ze werkelijk bereid zijn om te veranderen.

Als je wilt dat je goede voornemen beklijft, begin dan aan te werken als je daadwerkelijk klaar bent om te veranderen. Weersta de druk om 1 januari uit te beginnen als de dag je het allemaal anders gaat aan. Je kunt beter aan het proces beginnen als je goed voorbereid – van dat nu 15 december of 22 januari is.

Je weet dat je er klaar voor bent als je een duidelijk plan hebt om je aan je nieuwe gewoontes te houden. Een beetje voorbereiding zorgt ervoor dat de actie effectief is en het vergroot de kans dat je nieuwe gewoonten de tand des tijds zullen doorstaan.

Als je de kans wilt vergroten dat je goede voornemen beklijft, zet dan vanaf het begin in op succes. Vermijd veel gemaakte fouten bij goede voornemens en stel een doel dat haalbaar is – en een doel dat je bereid bent om te halen.

Lees meer over gedragsverandering: