BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Machinefabriek brengt Nederlands-Indië optreden met wandelend publiek

‘revoke data=”“>

Meeslepend theater is een combinatie van verhalen vertellen en spelelementen met behulp van digitaal archiefmateriaal. De filmmakers noemen het een 360-graden beleving waarbij het publiek onderdeel wordt van de voorstelling.

In de Machinefabriek in Vlissingen is de speelplek, het huis van een eeuwenoude Oost-Indische reiziger nagebouwd. Het publiek zit niet op stoelen maar loopt door het huis en het leven en de strijd van soldaten wordt in beeld en geluid weergegeven.

dekolonisatie

De 200.000 jonge soldaten die direct na de Tweede Wereldoorlog naar de voormalige Nederlandse kolonie werden gestuurd, hadden geen idee wat hen daar te wachten stond. Ze gingen uit patriottisme naar De Oost of werden geroepen om te gaan. Hun komst leidde uiteindelijk tot het uitbreken van de vierjarige dekolonisatieoorlog.

je begrijpt het niet

Terug in Nederland was er vaak geen begrip voor hun daden en ervaringen in de “Smaragdgordel”, zoals de Nederlands-Indië Multatuli het noemde. Zoveel voormalige Indianen kozen ervoor om te zwijgen. In veel families wordt er nooit over gesproken en volgende generaties weten nooit wat hun vader en/of grootvader in Indonesië hebben meegemaakt. baas Op klompen door disa Hij had een grootvader die in Indië diende. Ook in zijn familie werd er niet over gesproken.

theatervoorstelling Op klompen door disa Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van Helk Sperstra, waarin ex-Indianen hun verhaal vertellen na jarenlang stilzwijgen. De voorstelling is t/m 19 september te zien bij Machinefabriek in Vlissingen, waarna deze door heel Nederland zal reizen.