BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Merapi, een Indonesische vulkaan die lava uitspuwt

Merapi, een van de meest actieve vulkanen ter wereld, is vrijdag uitgebarsten en heeft lava gedumpt. De autoriteiten hebben het alerteringsniveau in de regio nog niet verhoogd.

De Indonesian Geological Survey meldde dat de vulkaan, die in de buurt van de stad Yogyakarta op het eiland Java ligt, in twee dagen meer dan twintig keer lava heeft vrijgelaten en honderden kleine vulkanische aardbevingen heeft veroorzaakt. Vrijdagochtend werden zeven lavastromen waargenomen. De langste baan is 700 meter lang en strekt zich uit naar het zuidwesten.

Het waarschuwingsniveau, dat sinds november op het op een na hoogste niveau op een vierpuntsschaal stond, wordt voorlopig niet herzien. Bewoners wordt gevraagd weg te komen van de vulkaan. Er is een omtrek van vijf kilometer rond de krater.

In de afgelopen maand heeft Merapi al een as en geur van drie kilometer hoogte vrijgelaten.

De 2968 meter hoge vulkaan is een van de ongeveer 130 actieve vulkanen in Indonesië, maar wordt als een van de gevaarlijkste beschouwd. Het land met vele eilanden ligt op de “Pacific Ring of Fire” en is de meest geologisch actieve regio op aarde waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen veel voorkomen.

Bij de ernstige uitbarsting van de vulkaan Merapi in 2010 kwamen meer dan 300 mensen om het leven en verloren 60.000 inwoners hun huizen.

READ  Belanda berinvestasi dalam kesiapsiagaan pandemi internasional | berita