BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Nederland geeft gehoor aan Rotterdamse oproep: 150.000 vaccins voor Kaapverdië

Nederland stuurt volgende week 150.000 vaccins naar Kaapverdië. Dat hebben ministers Hugo de Jonge en Sigrid Kaag samen besloten. Ook het Erasmus MC, de gemeente en Veiligheidsregio Rotterdam zorgen voor een medisch hulpverleningsteam dat assisteert bij de injecties. Hiermee reageert het kabinet op een oproep van Rotterdam van vorige maand.

Naast 150.000 vaccins starten ook de leveringen van het zogenaamde Covax-programma. Dit is een initiatief van de Verenigde Naties om de billijke toegang tot COVID-19-behandelingen, -tests en -vaccins te vergroten. Nederland heeft aangekondigd dat hulp aan Kaapverdië mogelijk is door de levering van meer dan een miljoen AstraZeneca-vaccins.

Volgens De Jonge is het belangrijk dat “vanwege de grote Kaapverdische gemeenschap in Nederland er veel verkeer en verbinding is tussen Nederland en Kaapverdië”. Daarnaast worden er ongeveer 3 miljoen vaccins gedoneerd aan Indonesië, waar de situatie “extreem ernstig” is. “Het land wordt hard getroffen door het delta-type virus.” De vaccins worden later dit jaar geleverd.

Een medisch hulpverleningsteam van vrijwilligers, gecoördineerd door het Erasmus MC, de gemeente en Veiligheidswijk Rotterdam-Reigenmond, zal de injectie ondersteunen. Deze ploeg vertrekt maandag naar Kaapverdië. “Dat het allemaal zo snel geregeld is, komt doordat TUI alles in de reisbranche faciliteert en betaalt”, zegt een woordvoerder.

‘Het land is lang geleden failliet gegaan’

Vorige maand riepen Rotterdammers Margarida Silva Mendes en Stephen Lammering op om Kaapverdië te helpen. Silva Mendez zei dat de situatie in het land aan de westkust van Afrika zorgwekkend is. “Sinds maart zijn er geen toeristen meer naar Kaapverdië gekomen en 25 procent van de mensen is voor hun inkomen afhankelijk van toerisme.” Daarnaast zijn er veel besmettingen en is de vaccinatiegraad laag, maar zijn vaccinaties moeilijk te verkrijgen.

READ  Het Breda Mystery: Wat doet het beachvolleybalveld in Chasefield?

Kaapverdië kan alleen vaccins kopen via het Covax-programma en heeft al zo’n 16.000 vaccins ontvangen, maar naar verwachting zal het pas eind 2022 een nieuwe levering ontvangen. “Destijds kon Kaapverdië pas in 2023 worden gevaccineerd en het was de land zal al lang failliet zijn.”