BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Nederlandse vaccinatiedonaties zijn nog niet begonnen…

ANP .producties | Bron: ANNP

Met nog 72 dagen te gaan tot het einde van het jaar, moeten de Nederlandse vaccindonaties aan arme landen nog beginnen. Tot nu toe zijn er een half miljoen doses aan Covax gegeven, terwijl dit jaar 21 miljoen doses zijn toegezegd. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar aanleiding van het RTL Nieuws-rapport.

Het kabinet beloofde in Nederland af te zien van een dosis per injectie. Dit gebeurt onder meer via het Covax-vaccinatieprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een ander deel gaat rechtstreeks naar het buitenland, zoals Kaapverdië en Indonesië. Het ministerie verwacht volgende week vaccins te gaan leveren en binnen enkele weken tien miljoen doses te kunnen doneren.

De vertrekkende minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge schreef eind september in een brief aan de Tweede Kamer dat er tegen die tijd een half miljoen doses aan Covax waren geschonken. Dit aantal was lager dan verwacht vanwege praktische problemen. Zo blijkt dat vaccins het beste rechtstreeks vanuit de fabriek geleverd kunnen worden. Daar moest alles voor geregeld worden.

Contant geld

De minister schreef drie weken geleden dat de donaties binnenkort van start zouden gaan. Sindsdien is er echter geen enkele batch gedoneerd. Volgens de Jong zijn de 4,5 miljoen doses die destijds “de komende weken” naar Indonesië zouden gaan nog niet onderweg. De afdeling verwacht echter dit jaar het doel van 21 miljoen donaties aan Covax en meer dan 6 miljoen direct te halen.

Internationaal is er veel kritiek op de trage ontwikkeling van Covax omdat donaties uit rijke landen niet waarmaken wat is beloofd. De Jong erkende vorige maand dat dit niet alleen risico’s voor de volksgezondheid in diezelfde landen met zich meebrengt, maar er ook toe kan leiden dat de epidemie onnodig wordt verlengd.

READ  Jong Plein '40 -'45 Pendiri Imane Valk (13): 'Dojo di Caland Sports Center terasa seperti rumah kedua saya'

Volgens Oxfam Novib moeten ontwikkelingslanden tevreden zijn met “een eindeloze stroom van ongepaste gebaren en gebroken beloften, afkomstig van rijke landen en farmaceutische bedrijven”. Het ministerie zegt hetzelfde doel te hebben als de organisatie en werkt er hard aan om dat te bereiken.