BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Niels Lautigen vindt dat iedereen moet kunnen sporten

Niels Lautigen vindt dat iedereen moet kunnen sporten

GOES – Met het Sportintro-project probeert Mark Aalders kinderen met een handicap aan het sporten te krijgen. In samenwerking met Sport Zeeland wil het initiatief een brug slaan tussen deze doelgroep en sportverenigingen. Nils Lautigen, bewegingsdeskundige bij Revant in Goes, nam vorige week symbolisch zijn eerste Gold Ticket mee naar huis.


Ze beginnen natuurlijk liever met een groot evenement of sportdag, maar iedereen begrijpt dat zoiets op dit moment moeilijk is. Daarom bedachten ze het Golden Ticket, gebaseerd op het boek van Charlie and the Chocolate Factory.

Niels Luteijn sport wel dagelijks met kinderen met een beperking. Hij kreeg de eerste kaart van commissaris Joe Anis de Pat. “We kunnen het symbolisch onder de kinderen verdelen, zodat ze de sport kunnen leren waar ze van houden.” Dat is precies het idee, legt Lotigen uit. “Ze gaan korfbal spelen, voetballen, fitnessen en schieten. Alles gaat door. Kinderen kunnen eerst vier tot vijf weken een sport leren en dan kiezen.”

oprecht

Lautigen, een voetballer in Zealandia Middleburg die als sportdeskundige al jaren actief betrokken is bij het clubvoetbal, houdt zich bezig met gehandicapte kinderen die elke dag willen sporten. “Ik doe aan sport en beweeg, in de brede zin van het woord. We proberen te sporten, we zien wat ze leuk vinden, we geven zwemles aan kinderen met spierziekten en begeleiden vaak één individu.”

Hij doet dit al een aantal jaren bij Revant, een medisch revalidatiecentrum. Hierdoor werkt hij niet alleen in Goes, maar ook in Breda. Met veel passie en voldoening vertelt hij over zijn werk. “Ze zijn eerlijk, en ze zeggen altijd waar ze aan denken. Ik hou het meest van pure gevoelens. Het is vaak moeilijk voor ze om ergens bij te horen, daar probeer je ze mee te helpen. Het is rustgevend.”

READ  Indonesia menolak menjadi tuan rumah Piala Dunia U-20 setelah adanya protes terhadap Israel

De jeuk begon toen de 27-jarige Lotigen voor training in Indonesië was. “Daar was mijn eerste contact met de doelgroep. Vanaf dat moment wilde ik mensen helpen die lijden.”

Zelfvertrouwen

Hij is al een tijdje in deze wereld en weet precies waar de bottlenecks op de loer liggen. “Soms vinden de kinderen een goede sport en vereniging, maar het vervoer is moeilijk. Daar proberen we bij te helpen, maar het is vaak aan de ouders. Het is soms frustrerend.” Het aanbod is ook erg beperkt. “In Zeeland zijn sommige sporten niet beschikbaar voor kinderen met een handicap, wat erg pijnlijk is.” Hij hoopt dan ook dat het initiatief van Mark Alders, die samen met Linda Holstein het project begeleidt, meer kansen en mogelijkheden zal bieden. “Extra aandacht is altijd goed. Wat mensen of verenigingen denken:“ Oh mijn God, laat ik daar ook wat mee doen! ”Het belang van sport kan hij niet genoeg benadrukken.” Natuurlijk voor de gezondheid, maar ook voor de sociale. Bij iets horen en een groep vrienden hebben, geeft hen veel zelfvertrouwen. ”Hij doet het niet alleen.” Mark en Linda verdienen de eer. Ze hebben dit opgezet. Ze moeten echter geduld hebben, aangezien het Gold-ticket nog niet kan worden ingewisseld. “Het is in deze tijd moeilijk om zoiets te organiseren. We moeten afwachten.”