BALICITIZEN

Ikuti perkembangan terkini Indonesia di lapangan dengan berita berbasis fakta PosPapusa, cuplikan video eksklusif, foto, dan peta terbaru.

Nieuwe partij NL Beter zet volop in op sport en bewegen: ‘Alles…

Nieuwe partij NL Beter zet volop in op sport en bewegen: ‘Alles…

‘Kies gezond’ is het motto van NLBeter, dat eind 2019 werd opgericht. Vorig jaar deed Maurice Lesser, 51, gezondheidswetenschapper en sporteconoom, mee. “Sport en bewegen moet je via de wet verzekeren.”

In het verleden werkte hij voor de directie Sport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Dopingautoriteit, Gehandicaptensport Nederland en was hij directeur van Watersportverbond en Roeivereniging. Maurice Lesser runt momenteel Sportbedrijf Lelystad en is adviseur van de Nederlandse Sportraad.

Uw partij kwam als winnaar uit de bus in ons onderzoek naar sportinteresse in verkiezingsplatforms. Gefeliciteerd!

“Gezonde Keuze” is niet voor niets ons motto. NLBeter is ontstaan ​​omdat we voor ons verhaal nergens terecht konden bij een bestaand feest. De oorsprong vanuit de hoek van frustratie: ervaren mensen maken signalen en komen met uitspraken op het gebied van gezondheid, maar er wordt weinig naar geluisterd door beroepspolitici. Veel partijen noemen sport en bewegen in hun programma’s en vinden ze belangrijk, maar het beleid bestaat niet. Het is willekeurig, onsamenhangend en nutteloos. De genoemde maatregelen zijn niet effectief, ze blijven blanco schieten.”

Waarom is sport een belangrijk onderwerp?

Er zijn ongelooflijk veel uitdagingen in de samenleving op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Ongeveer vijftig procent van de samenleving voldoet niet aan de normen op het gebied van tijdsbesteding aan sport en beweging. Deze groep moet verhuizen en dat gaat niet vanzelf. Op dit moment gaat de aandacht vooral uit naar de nazorg, maar er zijn “voorkombare ziekten” die je vooraf kunt bestrijden, zoals overgewicht, je eenzaam voelen of uitgesloten worden van de samenleving. Sport kan hierin een grote rol spelen. Investeer in preventie, maar dan moet je sport en bewegen als een publieke voorziening zien en wettelijk gegarandeerd zijn. Dat is nog niet het geval.”

READ  Van live uitzendingen tot outdoor fitness: bij Newstyle Healthcenters blijf je fit tijdens lockdown

(tekst gaat verder onder afbeelding)

De politieke partij NLBeter vindt dat heel Nederland in actie moet komen.

© Foto Getty Images

Vandaar het voorstel van de sportwet. Maar kan een kleine partij zoiets bereiken?

“Dat is lastig. Ga eerst de zaal in; het zou interessant zijn om plaats te nemen. Hoe dan ook, als kleine partij is het moeilijk om tijdens de campagneperiode te komen opdagen, met alle huidige beperkingen. Zeker met veel feesten.” We hebben ook niet de illusie dat we heel oud gaan worden.” Ineens uit het niets, zoals een Forum voor Democratie, want ons verhaal is heel objectief en een beetje opportunistisch. Het zou mooi zijn als we in de raad kunnen komen en we zouden dit onderwerp op de agenda blijven zetten.”

Je staat 12e op de lijst en de kans op een plaatsje lijkt nihil.

“Dat klopt. Ik ben ook geen beroepspoliticus, maar ik ben een gezondheidswetenschapper. Het is nooit bij me opgekomen dat ik de politiek in zou gaan. Ik ben er nog steeds niet voor weggelopen. Er zijn grote gezondheidsproblemen voor mij, alleen net als bij de andere professionals op de lijst van NL Beter geldt: “Zet je geld waar je bent.” Blijf niet schreeuwen vanaf de zijkant, maar werk actief aan ons verhaal.